Fatura ödemekte zorluk çekenler dikkat! Devlet ödeyecek

Kış ayları yaklaşırken doğalgaz ve elektrik faturalarını ödemekte zorlanan vatandaşlar devletin sağladığı destek tutarlarını araştırmaya başladı. 1150 liraya kadar olan doğalgaz, 260 liraya kadar da sağlanan elektrik desteğinin artırılması gündemde. İşte detaylar…

Fatura ödemekte zorluk çekenler dikkat! Devlet ödeyecek

Kış ayları gelirken vatandaş ödeyeceği enerji faturalarının tutarını ve devletin sağlayacağı destekleri merak etmeye başladı. Son gelen zamların ardından doğalgaz ve elektrik faturalarını ödemekte zorlanan vatandaşlar devletin sağladığı destek tutarlarını araştırmaya başladı. 1150 liraya kadar olan doğalgaz, 260 liraya kadar da sağlanan elektrik desteğinin artırılması planlanıyor.

1 Mart 2019’da başlayan ‘dar gelirliye elektrik tüketim desteği’ uygulamasından faydalanan kişi sayısı 4 milyona yükseltildi. Elektrik faturasını ödemekte zorlananlar, ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurularını yapabiliyor. Destekten sosyal yardım alanlar da faydalanabiliyor.

Elektrik tüketim desteği şartları neler?

Her sosyal yardımda olduğu gibi elektrik destek miktarında da gelir durumu belirleyici oluyor. Hanedeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması gerekiyor. 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olan bu tutar asgari ücretin 5 bin 500 liraya çıkmasıyla birlikte 1.833 lira olarak belirlendi. Bir başka deyişle dört kişilik ailede gelir 7 bin 332 liranın altındaysa bu yardım için başvuru yapılabilir. Ödemeler her ay düzenli olarak PTT aracılığıyla gerçekleştiriliyor. PTT’ye geçerli kimlik belgesi ve mesken elektrik faturasını ibraz etmek yeterli.

Kişi sayısına göre destek miktarı da değişiyor. 130 lira ila 260 lira arasında değişiyor. Buna göre ödeme miktarları şöyle;

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kilovatsaat (130 lira). 3

kişilik hanelere aylık 100 kilovatsaat (173 lira).

4 kişilik hanelere aylık 125 kilovatsaat (216 lira).

5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kilovatsaat (260 lira).

NOT: Elektrik tüketim bedeli hesabında 240 kilovatsaate kadar olan ilk dilim tarife için geçerli olan 1.73 liralık kilovatsaat ücreti baz alınmıştır.

Kronik hastalar

Kalp-damar gibi kronik hastalığı olan ve evinde cihaza bağlı olarak yaşayanlara da elektrik desteği sağlanıyor. Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların yaşadığı hanelere verilen destekler şöyle:

Elektrik tüketim desteği,

Kesintisiz güç kaynağı desteği,

Birikmiş elektrik borcu desteği.

Buna göre; kullanılan cihazın elektrik tüketim düzeyine göre yardım yapılıyor. Yeni uygulamayla ihtiyaç sahibi, cihaza bağımlı hasta vatandaşlara elektrik tüketim desteği yüzde 100 artırımlı olarak veriliyor. Yani cihaza bağımlı kronik hasta ihtiyaç sahiplerine hanedeki kişi sayısına göre 260 lira yerine 520 liraya kadar elektrik tüketim desteği sağlanıyor. Bu haklardan yararlanmak isteyenler başvuruyu, il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na yapabilecek.

2022 doğalgaz destekleri ne kadar?

Isınma yardımı kapsamında geçen yıl başlatılan doğalgaz desteği bu yıl da sürecek. Başvurular da devam ediyor. Bu destekte de kişi başına 1.833 lira gelir şartı aranıyor. Doğalgaz Tüketim Destek Programı’na e-Devlet üzerinden başvuru yapılacak. Önceki dönem içerisinde yer almayan kiracılar da bu yıl destek kapsamına alındı. Bu doğrultuda başvuru şartları uygun olan ev sahibi veya kiracı olarak ikamet eden, mesken niteliğinde hanelerde yaşayan vatandaşlar destekten yararlanabilecek. Destek 6 aylık kış dönemini kapsayacak. Ödemeler, iki eşit taksit ile yapılacak. Hane başına 450 lira ile 1.150 lira arası destek sağlanacak. Sağlık raporu bulunan kronik hastalara veya hayatlarını cihaza bağlı sürdüren vatandaşlara ise ek ödeme yapılacak. Başvuru sırasında hastalığına dair raporunu sisteme giren hastaların yaşadığı hanelere, belirlenen destek tutarının yüzde 5 fazlası ödenecek.