Kış gelmeden alın! Kilosu 30 TL'yi geçecek!

Yaz bitmeye başladı, hava sıcaklıkları düşüyor. Yazın uygun fiyata pazar tezgahlarında yerini alan sebze ve meyveler, kışın gelmesiyle birlikte sıcak günlerdeki tadını, kokusunu kaybedecek. Hem de fiyatları adeta uçuşa geçecek. Uzmanlar, hala ucuz ve lezzetliyken alıp konserve yapılmasını öneriyor. Kış gelmeden alın, kilo fiyatı 30 TL'yi geçecek.

Kış gelmeden alın! Kilosu 30 TL'yi geçecek!

Sıcak yaz günlerinde bol bol tükettiğimiz domatesleri kışın bulamayabiliriz. Gelen habere göre üreticiler ve pazarcılar domatesi ekim ayının ortasına kadar vatandaşlarla buluşturacak. Ancak kış tam olarak gelmeden domates konservesi yapabilmeniz için son günlere girdik. Fiyatlar 4-5 TL’den başlıyor 8-10 TL’ye kadar çıkabiliyor.

250-300 kilo domates tüketiliyor

Bakanlığın aile bütçesini ilgilendiren kısmı ise domates üretiminde ülkemizin kendine yetiyor olması ve kişi başına 110.7 kilogram olan tüketim. Buna göre, 3 kişilik bir aile yılda ortalama 250-300 kilo domates tüketiyor diyebiliriz. Bu hesapla, kaynayan tencerelerin vazgeçilmezi domates, bugünkü market fiyatlarıyla aile bütçesine yılda 2 bin 500-3 bin 500 liraya mal oluyor.

Kış gelmeden alın! Kilosu 30 TL'yi geçecek! - Resim : 1

Geçen yıl kilosu 2.5-3 lira olan tarla domatesleri bu yıl sıcak ve verimli geçen yaz aylarına rağmen 10 liranın pek altına düşmedi.

Kışın 2-3 kat pahalı oluyor, tezgahlara koşun!

Yaz bitti, havalar yağışların da etkisiyle hızla serinledi ancak taze ve kış dönemiyle kıyas edilirse nispeten uygun fiyatlı kırmızı domatesler tezgahlarda sergilenmeye devam ediyor. Pazarcı esnafı ile çiftçiler, yazlık domateslerin ekim ortasına kadar tüketiciye ulaşmaya devam edeceğini belirtiyor.