Kıyametin bir alameti Türkiye’de mi gerçek oluyor… Uzman isim ‘Maalesef’ diyerek kötü haberi verdi

Kış mevsimindeki sıcaklıklardan arılar da etkilendi. Kış uykusuna yatmayan arıların balları tükendi. Şimdi arılara gıda takviyesi yapılmaya hazırlanıyor ancak Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, durumun arılar için büyük sorun olduğunu dile getirdi. Bilindiği üzere arıların yok olması kıyamet alametlerinden biri olarak görülüyor.

Kıyametin bir alameti Türkiye’de mi gerçek oluyor… Uzman isim ‘Maalesef’ diyerek kötü haberi verdi

Kış mevsiminin ikinci yarısında henüz kar yağmaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arıları da etkiledi. Kış uykusuna yatmayan arıların kovandan çıkarak uçmaya devam etmesi, kolonilerin devamı için tehlike oluşturuyor.

KEK VE ŞERBETLE GIDA TAKVİYESİ YAPILACAK 

2021 yılında Kahramankazan ilçesinde kurulan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Çiftliği’nde oluşturulan arı ünitesindeki arılar da kış uykusuna yatmadı. Kovanlarındaki kendi besinlerini tüketen arıların, kek ve şerbet gibi takviye gıdalarla beslenme süreci uzadı.

UZMAN İSİM KÖTÜ HABERİ VERDİ

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Sedat Sevin, çiftlikte bulunan arıların henüz kış uykusuna yatmadığını, uçmaya devam ettiğini belirtti. Dr. Sevin, "Geçen yıl şubat ayında hava sıcaklığında artış oldu, mart ayında tekrar kışa dönüş oldu. Arılar bahara girer gibi davranıp, ardından tekrar kışa girdiğinde çok ciddi ölümler şekillendi. Bu yıl çok daha uzun geçiş dönemini yaşadık. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde ekim sonu kış dönemine girmesi gereken arılar, neredeyse ocak ayı bitmesine rağmen kış uygusuna yatmadı. Bu da arıcılık için çok ciddi bir sorun haline gelecek. Türkiye ve dünyada ciddi problemlere sebebiyet verecek. Arıların davranışlarında değişikliğe, yeni hastalıkların meydana gelmesine, kışı çıkaramamalarına ve çok ciddi koloni kayıplarına neden oluyor. Arıcılar bizlere ulaşarak, ‘arım hala uçuyor, hala kış uykusuna yatmadı’ diye sorunlarını anlatıyor" dedi. 

KIYAMET ALAMETİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Bilindiği üzere arıların ortadan kaybolması kıyamet alameti olarak görülüyor. Ünlü fizikçi Einstein de "Arılar yok olursa 4 yıl sonra insanlar da ölür" ifadeleriyle durumun ciddiyetini ortaya koymuştu.