Kız Kulesi ne zaman açılacak? Bakan Ersoy tarih vererek duyurdu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Eylül 2021 tarihinde kapsamlı bir restorasyona alınan Kız Kulesi'nin Mayıs ayı başında açılacağını duyurdu.

Kız Kulesi ne zaman açılacak? Bakan Ersoy tarih vererek duyurdu

Habertürk'te Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan açıklamalarda bulundu. Kapsamlı restorasyona alınan Kız Kulesi'yle ilgili Bakan Ersoy "Alt yapı ile ilgili ekstra önlemler almamız gerekiyordu. Mayıs başında Kız Kulesi restorasyonu bitecek. Beton kısımlar 1940'lı yıllarda restorasyonda beton en gözde malzemeydi. Günümüzde yasaklı malzeme diyoruz. II. Mahmud döneminde yapılan ahşap gibi görünse de aslında betonarme yapılar bu. O dönemin mimarı kullandığı malzemeye göre hesap ediyor. Statiğini hesaplarken üstündeki ağırlığa göre hesaplıyor. Ahşapla betonun ağırlığı aynı değil zaten. Burası Boğazın en yoğun akıntısı olan adası. Bu akıntı yüzlerce yıl içerisinde tepeyi yavaş yavaş yemeye başlıyor. Aslında altında göremediğimiz yıpranma var. Aslında bugüne kadar ne yapılmışsa mış gibi yapılmış. Daha önce yapılan restorelerde kolonlarla kirişleri birbirine bağlamamışlar. 98'de üstü sıva yapılıp geçilmiş. Külah üzerinde ağırlığı ile üstüne bindirmiş. Alttaki kuleye bağlamamış." ifadelerini kullandı. 

Kız Kulesi ne zaman açılacak? Bakan Ersoy tarih vererek duyurdu - Resim : 1

"KIZ KULESİNDEKİ ÇALIŞMALARI ŞEFFAF YÜRÜTÜYORUZ"
Bakan Ersoy "Bayrak direğini deniz kumundan yapmışlar, her taraf çatlamış. Kolon ve kirişler birbirine bağlı değil. Bunu sıvayıp, geçmişler. Önemli olan doğru hocalarla çalışmamız. Çok şeffaf gidiyoruz. Kızkulesi.com diye bir sitemiz var. Bütün çalışmalarımızı buraya yüklüyoruz. Özgün olan kuleydi. Hassas bir şekilde taramasını yaptık. Bütün çatlakları doldurduk, yapıyı dirençli hale getirdik. 10 metrelik kazıklar çatılmış ama zemin etüdleri yapılmamış. Öyle bırakılmış. 4 tarafını çakmaları lazım, iki tarafını çakıp bırakmışlar." dedi.

Kız Kulesi ne zaman açılacak? Bakan Ersoy tarih vererek duyurdu - Resim : 2

"GALATA KULESİ'NDEN 8 BİN KAMYON YÜK ÇIKARTTIK"
"Galata Kulesi'ne ara katlar yapılmış. Ağır yük bindirilmiş" diyen Bakan Ersoy "Çatlak ve yarılmalar oluşmuş. Biz 8 bin kamyon yük çıkarttık. Sonradan eklenen ara katlar. İçinde kafeterya, gereksiz odalar, boğaz manzaraları tuvaletler vardı. Topkapı Sarayı'ndan sonra en çok ziyaretçi alan yer haline getirildi. Atlas Sineması'nda da benzer restorasyonu yaptık. Şu anda bütün binalarda yaptığımız şey, fazla yükleri üzerlerinden alıyoruz, binaları güçlendiriyoruz. Beton yükleri alıp, bu tür yapılarda Horosan harcını kullanıyoruz. İçinde kimyasal olmayan malzeme. Çok daha sağlam olarak binayı koruyabiliyor." diye konuştu.