Kıbrıs zirvesi sonrası Bakan Çavuşoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan ortak açıklama

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Kıbrıs zirvesi sonrası Bakan Çavuşoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan ortak açıklama

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre'de ortak basın toplantısı düzenledi. Ersin Tatar'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Eski şartlarda masaya oturmamızın bir anlamı olmayacak. Rum tarafının amacı Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı. Egemen eşitlik temelinde müzakere masasına oturabiliriz.

Ortak zemin varsa resmi görüşmelere geçilebilir dedik. Eski şartlarla masaya oturmanın anlamı yok. Rum kesimi kendi isteğinin gerçekleşmesini istiyor. Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir

Egemen eşitliğin kabul edilmesini istiyoruz.

Bu saatten sonra bu şartların oluşması da biraz da onlara kalmıştır, onların da sorumluluğundadır.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

Toplantının amacı yeni bir müzakere için ortak bir zemin aramaktı. Toplantıda sayım Tatar egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözümü sundu, tarihi bir konuşma yaptı. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak KKTC'nin bu önerisine tam destek verdik. Sayın Tatar'a sergilediği kararlı duruş için bu vesileyle teşekkür etmek isterim.

Bu görüşmede Kıbrıs Rum kesimi bir çözüm getiremedi, bozulmuş plak gibi aynı şeyleri yineledi. Kıbrıs Rum Kesimi bu noktada BM Genel Sekreteri Guterres'in önerilerini de reddetti.

Egemen eşitlik sağlanırsa yeni bir süreç başlayabilir.

Geçmişte neler olduğunu neler bittiğini bilen bir kişi olarak gerekeni yaptığımızı da söylemek isteriz.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tutumunda hiçbir değişiklik yok. Gündemi değiştirmek için Maraş'ın ve Ercan Havalimanı'nın BM kontrolüne alınması teklifini bile cüret ettiler.

Yunanistan beklendiği şekilde 50 yıldır sonuç vermeyen federasyon modelini tekrar savundu. Biz de bunun iki tarafın ortak iradesini yansıtmadığını söyledik.

İngiltere ve BM Genel Sekreteri Guterres ise ortak nokta bulunabilir mi diye zemin yokladı. Ancak ortak zemin bulunamadı. Guterres, birkaç ay daha zemin yoklamaya devam etmek istediğini söyledi biz de bu kararını destekledik. Biz bu süreçte iki devletli sağlam duruşumuzu göstermeye devam edeceğiz. Olmazsa da biz KKTC ile yolumuza devam edeceğiz.