KKTC'den 'Kapalı Maraş' açıklaması: Devredilmesi söz konusu olamaz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, "Kapalı Maraş'ın herhangi bir kararla başka bir yönetime devredilmesinin söz konusu olamayacağını" bildirdi.

KKTC'den 'Kapalı Maraş' açıklaması: Devredilmesi söz konusu olamaz

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, KKTC Bakanlar Kurulu'nun 2019'da aldığı kararla, Maraş açılımına dair ilk politikanın belirlendiği ve çalışmaların başlatıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "KKTC toprağı olan kapalı Maraş, Kıbrıs sorununun tutsağı olmaktan kurtarılarak, yaşamın bir parçası haline getirilecektir. Kapalı Maraş'ın herhangi bir kararla başka bir yönetime devredilmesi söz konusu olamaz. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz ekim ayında bazı kamu alanlarının ziyarete açılması suretiyle, Rum tarafının psikolojik bir propaganda malzemesi olarak kullandığı araç da elinden alınmıştır. Bu çalışmalar çerçevesinde temel ilke olarak hak sahiplerinin haklarını muhafaza edeceğimiz de gerek kamuoyuyla gerekse ilgili tüm taraflarla paylaşılmıştır." ifadeleri yer aldı.

Belirlenen politika çerçevesinde açılan kamu alanlarının ardından, Gazimağusa bölgesinde yer alan Kapalı Maraş'ın bir bölümünün, Bakanlar Kurulu'nun kararıyla sivil bölge statüsüne kavuşturularak, bölgenin yaşama kazandırılmasının ilk adımının atıldığı kaydedilen açıklamada, açılan bölgeye dair eski sakinlerine ait Taşınmaz Mal Komisyonu'na 36 başvurunun bulunduğu belirtildi.