Konsolosluklar neden kapanıyor? Özkan Tamirak işin aslını tv100’de anlattı

İstanbul’da yer alan Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre ve İngiltere konsoloslukları güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Konsolosluklardan vize ve benzeri işlemler için randevu alan vatandaşların randevuları iptal edildi. Birçok kişi, “Konsolosluklar neden kapanıyor?” sorusunu sorarken, tv100 Özel Haber Müdürü ve tv100.com yazarı Özkan Tamirak, işin aslını tv100’de aktardı.

Son günlerde kapanmaya başlayan konsolosluklar Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi oldu.

Bazı ülkeler İstanbul’da bulunan konsolosluklarını kapatmaya başladı. Kapatılan konsolosluklar vize, pasaport gibi işlemleri online olarak gerçekleştireceklerini duyurdu. 

Peki gerçekten bir saldırı olasılığı mı var? Gerçekten konsolosluklarını kapatan ülkelerin elinde ne bilgi var? tv100 Özel Haber Müdürü ve tv100.com yazarı Özkan Tamirak, yaşananları tüm gerçeğiyle tv100’de yayınlanan Akşam Raporu programında anlattı.

"SURİYELİ BİR KİŞİYİ ELEMANLAŞTIRMAK İSTİYORLAR"

Perde arkasının acemice ve çok kötü niyetli olduğunu belirten Tamirak, “İçişleri ve Dışişleri Bakanı’nın söyledikleri önemli bir şey var, “Dost ülke ne yaptı?”. Perde arkası aslında hem acemice ve çok kötü niyetli. Dost dediğimiz ülkenin istihbarat ajanları İstanbul’da bir operasyon yürütüyor. Bu çalışma kapsamında Suriyeli bir kişiyi elemanlaştırmak istiyorlar. Beyoğlu’nda görüşmeler yapılıyor. Bu şahıs, Türk istihbaratının bildiği bir isim. Karşıdaki sözde dost ülke ajanları bunu bilmiyorlar tabii” ifadelerini kullandı.

Tamirak, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ondan İstanbul’la ilgili kritik noktalarla ilgili bilgiler istiyorlar. Azınlıklara ait yerlerin krokilerini, fotoğraflarını istiyorlar. Bu şahıs önce bu teklifi kabul ediyor sonra son anda “Sizin ülkenizin ajanı olmayacağım” diyerek Suriye’ye dönüyor. Cep telefonundan bu görüntüleri veriyor. Para teklif ediyorlar ve ilişkileri gayet güzel gidiyor. Fakat son anda bu kişi ‘Ben sizin ülkenizin ajanı olmayacağım’ diyerek Suriye’ye geri dönüyor. Karşı taraf şok geçiriyor. Yaptıkları tüm görüşmeleri tüm birimler adım adım izliyor. Bundan haberleri yok”

"BUNU BÜTÜN AVRUPA'YA YAYIYOR"

Aslında bizim bildiğimiz değil de başka bir yerlerinde adamı mı? Bu çok önemli. Kime hizmet ettiği belli olmayan bir adam. Siz istihbaratı alırsınız, istihbaratı ülkenizle paylaşırsınız. Ama doğrudur ama yanlıştır. Bu böyle yapmıyor. Bunu bütün Avrupa’ya yayıyor. Buradaki hedefi çok saçma. Bilgileri her yere vermiş. Her tarafta aynı bilgi notu dolaşıyor. Hazır Türkiye’yi düşmüş bir pozisyonda yakalamışken, onlarda fırsattan istifade atlıyorlar. Türkiye, turizm açısında gözde ülke oldu. Bir şekilde bunu baltalanması gerekiyor. Bütün ayaklarıyla bu iş oturdu. Bütün bilgiler Türk istihbaratının elinde. Tüm aşamaları oluşturuldu.

“EĞER GERÇEKTEN SAMİMİLERSE…”

“Büyükelçiler Dışişleri’ne çağrıldı, hepsine tek tek bu dosya ve bunun nasıl bir oyun olduğu anlatıldı. Eğer gerçekten samimilerse, Türkiye’nin müttefiki ülkelerse pazartesi itibarıyla konsolosluklarını aktif hale getirmelerini bekliyorum”