Konut fiyat endeksi açıklandı! En çok artan belli oldu! Konut fiyatları ne olur?

Konut Fiyat Endeksi Kasım ayı sonuçlarını açıklandı. Rapora göre, fiyatlar pandemi sürecinde artan kredi imkanlarına rağmen sektörde yaşanan sıkıntılarla yüzde 15,5 arttı. Satışlar da buna paralel olarak azaldı. Peki, 2021'de konut fiyatları ne olur? İşte Türkiye'de ortalama konut fiyatları...

Konut fiyat endeksi açıklandı! En çok artan belli oldu! Konut fiyatları ne olur?

Koronavirüs salgını sürecinde genişleyen kredi imkanlarının ardından vatandaşlar konut fiyatlarının ne kadar olduğunu araştırıyor. Bankalar konut kredisi çekmek isteyenler artınca konut kredi faiz oranları için yarışa girdi. Merkez Bankası konut fiyatlarındaki aylık değişime ilişkin endeksini açıkladı. Yıl içinde el yakan konut fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2, bir önceki yıla göre nominal yüzde 29,2, reel olarak ise yüzde 15,5 oranında arttı.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi, 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 149,9 seviyesine çıktı. 

Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 2,5, 1,9 ve 1,6 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 27,3, 29,1 ve 28,9 oranlarında artış gösterdi.

Pandemi sürecinde verilen düşük faiz cazibesiyle de konut satışları Ekim ayına kadar rekor yükselişler gösterdi ve artan talep fiyatlarda da büyük yükselişe neden oldu.

Merkezin sıkı para politikasına geçmesi ve artan faizlerle beraber bankalar krediler faizlerini yükselttiği için konut satışları da Ekim ayından itibaren azaldı. TÜİK verilerine göre konut satışlarının Temmuz ayındaki rekor sonrası yılın son 3 ayındaki değişimi şöyle: 

Ekim, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalışla 119 bin 574 adet oldu. 

Kasım, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalışla 112 bin 483 adet oldu. 

Aralık, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,6 azalışla 105 bin 981 adet oldu. 

2020 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 499 bin 316 adet konut el değiştirdi.