Konya’da heyecanlandıran keşif! Kazdıkça kazdılar tesadüfen buldular

Konya’nın Sarayönü ilçesinde altyapı çalışmasında heyecanlandıran keşif ortaya çıktı. Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, altyapı çalışmaları sırasında bulunan alanda yer yer oluşan göçüklerin temizlenmesiyle şu ana kadar 8 yaşam alanı ortaya çıkardıklarını söyledi.

Konya’da heyecanlandıran keşif! Kazdıkça kazdılar tesadüfen buldular

Konya'nın Sarayönü ilçesinde altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan erken Bizans dönemine ait yer altı şehrinin turizme kazandırılması için çalışma yürütülüyor.

5 aydır yürütülen çalışmalar neticesinde yer altı şehri ortaya çıktı. Söz konusu yer altının şehrinin ise farklı uzunluklarda ve genişlikte tünellerle birbirine bağlanan 20 metrekarelik odalardan oluştuğu belirtildi.

Konya’da heyecanlandıran keşif! Kazdıkça kazdılar tesadüfen buldular - Resim : 1

Çalışmalar ilerledikçe daha da genişleyebilir

İlk belirlemelere göre 5 bin metrekare alana yayıldığı tespit edilen yer altı şehrinin sınırlarının, bölgede yürütülen yüzey araştırmalarına göre çalışmalar ilerledikçe daha da genişleyebileceği öngörülüyor.

Odayı andıran yaşam alanlarında, su kuyuları, ocaklar, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, havalandırma delikleri bulunan yerin geçmişi, elde edilen ilk materyallere göre 8. yüzyıla tarihlendiriliyor.

Konya’da heyecanlandıran keşif! Kazdıkça kazdılar tesadüfen buldular - Resim : 2

Şu ana kadar 8 yaşam alanı ortaya çıktı

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, altyapı çalışmaları sırasında bulunan alanda yer yer oluşan göçüklerin temizlenmesiyle şu ana kadar 8 yaşam alanı ortaya çıkardıklarını söyledi.

Keşfedilen yerin Konya ve çevresinde benzerinin bulunmadığına, en büyük yer altı şehirlerinden birini keşfetmiş olabileceklerine dikkati çeken Uğuz, şu değerlendirmede bulundu:

"Orta Anadolu'nun en büyük yer altı şehirlerinden birini bulmuş olabiliriz. Bölge halkının rivayetleri ve farklı yerlerdeki çökmeler bize yer altı şehrinin çok geniş bir alana da yayılabileceğini, çok uzun bir tünel sistemi olabileceğini gösteriyor. Bölgede başka yer altı şehri bilinmediği için tarihi ve turistik açıdan da önemli keşif”

Konya’da heyecanlandıran keşif! Kazdıkça kazdılar tesadüfen buldular - Resim : 3

Konya’da heyecanlandıran keşif! Kazdıkça kazdılar tesadüfen buldular - Resim : 4

Konya’da heyecanlandıran keşif! Kazdıkça kazdılar tesadüfen buldular - Resim : 5