Korkunç artış! Binlerce kadın yardım istedi

Vodafone'nun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteğiyle 6 yıl önce hayata geçirdiği "Kırmızı Işık" mobil uygulamasına başvuran kadın sayısı 1 yılda yüzde 298 arttı.

Korkunç artış! Binlerce kadın yardım istedi

Türkiye Vodafone Vakfı'nın kadınların şiddetten korunmasına destek olmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteğiyle 6 yıl önce hayata geçirdiği "Kırmızı Işık" mobil uygulamasına talepte bir yılda yüzde 298 artış gerçekleşti. Alo 155 fonksiyonunun kullanımı Haziran-Kasım 2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre 80 kat artarken, Acil SMS Gönderme 40, Alo 183 kullanımı 114 ve Alo Aile İçi Şiddet Hattı kullanımı 49 kat artış gösterdi.

Kadınlar, bu mobil uygulama üzerinden şiddete maruz kalındığında neler yapılabileceği ile ilgili bilgilere de erişebiliyor. Uygulamaya geçen yıl eklenen "Yol Arkadaşım" özelliğiyle ise kullanıcılar, bulundukları lokasyondan harita üzerinden paylaşım yaparak kendilerini güvensiz hissedecekleri bir yolculukta ya da durumda uygulama üzerinden konum paylaşımı yaptıkları kişinin anbean onların hangi noktada olduklarını takip etmelerini sağlayabiliyor. Paylaştıkları rotadan çıkarlarsa takipçilerine SMS bildirimi gidiyor.

Engelli vatandaşlar ve mülteciler unutulmuyor

"Kırmızı Işık" uygulaması, pandemiyle birlikte daha fazla kadına ulaşmak amacıyla yeni özellikler katılarak geliştirildi. Uygulamanın tüm fonksiyonlarına iOS kullanıcıları için Voice Over, Android kullanıcıları için Talk Back erişilebilirlik seçeneği eklendi.

Dokunmayla seçilen öge okunarak görme engelli kadınlara sesli geri bildirim sağlanabiliyor. Diğer yandan, uygulamanın tamamında aktif hale getirilen Arapça dil seçeneğiyle mülteci kadınlar da uygulamadan faydalanabiliyor.