Korkunç rapor ortaya çıktı! Çin akıllanmadı

Çin'in koronavirüsün yayılmasından sorumlu olduğu düşünülen ve satışı yasaklan pangolinlerin satışına ilişkin yayınlanan rapor tartışmalara sebep oldu.

Korkunç rapor ortaya çıktı! Çin akıllanmadı

Çin'in koronavirüsün yayılmasından sorumlu olduğu düşünülen ve satışı yasaklan pangolinlerin satışına ilişkin yayınlanan rapor tartışmalara sebep oldu.

Çin yönetiminin yasağa rağmen, pangolin parçalarının geleneksel tıpta kullanılmak üzere satışını desteklemeyi sürdürdüğüne ilişkin bir rapor yayınlandı.

Çevresel Soruşturma Ajansı (EIA), hissedarları arasında Batılı büyük finans kurumlarının da yer aldığı küresel ilaç şirketi Çin Pekin Tong Ren Tang Grubu dahil 221 şirketin, pangolin pul ürünleri satışına yönelik ruhsatının devam ettiğini buldu.

Smoke & Mirrors raporunda ayrıca, Çin'de üretilen pangolin pulu ürünlerinin Alibaba'nın Taobao sitesi ve eBay gibi e-ticaret platformlarından satın alınabildiği ortaya kondu.

Çin'in Şubat'ta pangolinlerin de dahil olduğu yaban hayatı tüketimini kalıcı olarak yasaklaması basında geniş yer bulmuştu.

Haziran'da da pangolin pullarının geleneksel Çin tıbbında kullanımının yasaklandığı ve yerli pangolin popülasyonlarına yönelik koruma önlemlerinin artırıldığı duyurulmuştu.

Korkunç rapor ortaya çıktı! Çin akıllanmadı - Resim : 2

Vuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda satıldığı bildirilen pangolinlerin koronavirüs pandemisinin kaynağı olduğuna inanılıyor.

Bazıları, koronavirüs taşıdığı bilinen pangolinlerin Kovid-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün barınması için aracı rolü oynadığını düşünüyor.

EIA daha önce de pangolin pullarının, geleneksel Çin ve Batı ilaçları hammaddelerinin listelendiği resmi referans kitabı Farmakope 2020'den çıkarılmasına karşın, 80 kadar onaylı geleneksel ilaç tarifinde yer aldığını bulmuştu.

Rapor, Çin yönetimini "yaban hayatının ticari kullanımını açıkça yasaklamaya" ve "pangolinler ile küresel tehdit altındaki diğer türleri geleneksel Çin tıbbı farmaopesinden ve ulusal bazda onaylanmış diğer tıp listelerinden çıkarmaya" çağırarak sona eriyor.

Korkunç rapor ortaya çıktı! Çin akıllanmadı - Resim : 4