Korkutan Marmara depremi yaklaştı mı? Naci Görür'den flaş uyarı

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür beklenen Marmara depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Marmara ve İstanbul'da ortalama 250 yılda bir olası depremin kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Görür, Bursa, Bandırma ve Biga Yarımadası'na da dikkat çekti.

Korkutan Marmara depremi yaklaştı mı? Naci Görür'den flaş uyarı

Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda deprem açıklamaları yapan kişilere 'takım tutar gibi' yaklaşıldığını söyledi. Görür, beklenen Marmara depremine ilişkin yeni bir açıklama daha yaptı.

Depremlere ilişkin yaptığı açıklamalarla gündemden düşmeyen Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı.

"Takım tutar gibi deprem konuşan insanlar"

Prof. Dr. Görür, konuyu bilmeden açıklama yapan insanları vatandaşların ciddiye alarak 'takım tutar gibi' tutuklarına ve bu durumun insanlar üzerinde yarattığı korkuya değindi. Bilimi basite indirgeyen insanların olduğunu aktaran Görür, İstanbul'da deprem olmayacağına inanların olduğunu da vurguladı.

Marmara'da beklenen depremin nedenine değinen Görür, 1999 Kocaeli ve 1912 Şarköy depreminin ardından Tekirdağ taraflarındaki KAF'ın kırıldığını belirtti.

"55 saniyede yüklendi"

1999 depreminde Marmara fayına 250 senede birikecek sismik stresin 55 saniyede yüklendiğini söyleyen Görür, 14 sene boyunca yaptıkları araştırmalardan dolayı Marmara'da deprem beklediklerini söyledi.

Prof. Dr. Görür şu ifadeleri kullandı:

Arkadaşlar, bazen yazılanları okuyorum. Konuyu bilmeden akıl yürüten, takım tutar gibi deprem konuşan insanları tutanlar var. Bunları anlamaya çalışalım. Depremden doğal olarak korkuyorlar ve duymak istediklerine yakın konuşanları benimsiyorlar. Bilimsel olara da çok karmaşık…

Bir kez daha birkaç cümleyle özetlemek isterim:

1) 1999 depremleri ile Kocaeli’nde, 1912 Şarköy depremi ile …

Tekirdağ taraflarında KAF kırıldı. İkisinin arasındaki bölüm (Marmara Fayı) kırılmadı, burada bir sismik boşluk oluştu ve kırılmak zorunda.

2) Marmara Fayının deprem tekerrür periyodu doldu (Son deprem 1766).

3) Anadolu KAF boyunca her yıl batıya doğru 2,5 cm giderek Marmara Fayına tektonik stres yüklüyor. Stres çok arttı.

4) 1999 depremleri Marmara Fayına 250 senede birikecek olan sismik stresi 55 saniyede yükledi.

İşte bu sebeplerden Marmara'da deprem bekliyoruz. Bütün bunları bu denizde 14 sene boyunca yaptığımız araştırmalara göre söylüyoruz.