Bakan Koca'dan çok önemli açıklamalar

Bugün saat 15.00'te başlayan toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Salgının 5'inci haftasından itibaren istikrarlı bir iyileşme içindeyiz. Şu anki şartlarda salgın kontrol altında"dedi.

Bakan Koca'dan çok önemli açıklamalar

Dünya ile birlikte Türkiye'yi de etkisi altına alan salgına karşı oluşturulan Korona Virüs Bilim Kurulu bugün saat 15.00'te Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında toplandı. Toplantının sona ermesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapıyor. Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle;

* Dünyanın öteki ucundaki doktorlar, Türkiye'deki meslektaşlarından bilgi alıyor. Dünyanın imrendiği kahramanları görmek için gözlerinizi başka yere çevirmeyin. Bu başarının sahibi tedbirlere uyduğunuz takdirde sizlersiniz.

* Bilim insanlarının önerdiği tedbirleri uygulamasaydınız her şey çok kötü olurdu. 10 Mart'ın üzerinden 8 hafta geçti. 198 ülkede insanların hayatını tehdit eden korona virüs salgını devam ediyor...

* Dünyanın gördüğü en geniş salgını yaşıyoruz. Aramıza mesafe koymak, izolasyona dikkat etmek zorundayız. DSÖ verilerine göre henüz değişen bir şey yok. Dünya aynı şekilde devam ediyor. Türkiye ise bu tablonun dışındadır.

* Sayıları 6 bin 239'a ulaşan filyasyon ekiplerimiz, ilk vakadan bugüne riskli, yani 1 hastayla teması olmuş 722 bin kişiye ulaştılar.

* Bu salgında tek tek sizlerin sağlığından sorumluyum. Bulaşmanın önlenmesi, hastalığın tedavisi ve işin ciddiyetini söylemekle de yükümlüyüm."

*Çok sağlıklı belkide hiç hasta olmayan biri size hastalık bulaştırabilir.

* Şu anki şartlarda salgın kontrol altında... Türkiye koronavirüsle mücadelesinde birinci dönemini tamamlamıştır dedim geçen hafta. 

* Bir pandemi sürecindeyiz. AVM kuyruğuna girmek, alışveriş kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Çok sağlıklı, belirti göstermeyen biri size hastalık bulaştırabilir. 

* Salgını tarihteki tüm salgınlar gibi yeneceğiz. Ama virüsle savaşırken ondna yeni şeyler öğreneceğiz.

* Dışarıya maskesiz çıkmak, yarı açık şekilde maske kullanmak sorumlulukla bağdaşmaz

* 3 kişinin yan yana oturuduğu koltuklar, Tam kapasiteli çalışan asansörler olmamalıdır. 

* Yeni hayata kontrollü sosyal hayat diyoruz.

* Bizler kontrollü sosyal hayatı 2. dönemin stratejisi olarak görmekteyiz

* Bugüne kadar olduğundan çok daha sıkı bir şekilde sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır. 

 * Virüsün bulaşma kabiliyeti yüksek olduğu kesindir

* Kontrollü sosyal hayat aynı zamanda rskli ortamlardan uzak durmak, düzenlemek demektir. 

* Bir şey olmaz cümlesinin üstü çizilmelidir. 

* Ulaşımda yeni bir oturma düzeni kaçınılmazdır.

* Virüsün yayılmasına elverişlli her ortamın engellenmesi kontorllü sosyal hayatla gereklidir. 

 * Hayat eve sığak uygulamasının kullanıcı sayısı 10 milyona ulamış durumdadır. 

* Eğer bugünlerde dikkatsiz davranırsak bu 8 haftanın pandemi mücadelesinde kısa bir zaman olduğunu hatırlatmalıyım. Zorunlu değilse dışarı çıkmayalım. Çıkmışsak yoğunluğu az yerleri tercih edelim. Risk yokmuş gibi davrananları uyaralım. 

* Geride bıraktığımız 8 hafta eğer bu günlerde dikatsiz davranırsak gelecek hafta için bir anlam ifade etmemektedir. 

* Salgını kontrol altına aldık. Sosyal hayatımızı da kontorl altına alırsak güzel günler göreceğiz. 

* Turizm bakanlığımızla yoğun bir çalışma dönemi geçirdik ve devam ediyoruz. Bilim Kurulumuzun da bu anlamda alması gereken tedbirleri belirtip nasıl bir sezonun açılması yönünde devam edeceği bir plan hazırlanıyor.

İkini bir dalga mı geliyor?

*Bugün ki konuşmam da yeni normalin özellikle nasıl olduğunu bu ikinci dönemde maskenin ve 1,5 metre mesafenin önemli olduğunun altını çizdim. 

*Bu yeni dönemi bu şekilde daha kontrollü geçirmek şartıyla yeni bir salgına kapı açmayacağımızı düşünüyoruz. 

*83 milyonun sağlığı önemli. bu anlmda uygun ifade tarzlarıyla birbirimizi uyarabiliriz. Bu toplumun hepinimiz sağlığını ilgilendiren bir salgından bahsediyoruz. 

* Eğer tedbirlere uyma noktasına bire uyma gayreti içinde olursak bu durumda ikinci bir dalganın oluşluymunu önlemiş oluruz. 

*Bağışıklık haritası ile ilgili 150 bin kişinin kimler olduğu dahil olmak üzere tespit edildi. Haftaya başlamak suretiyle 150 bin kişiye antikor testi uygulanacak.

15 Haziran üniversitelerin açılması YKS ve LYS Sınavları

*Bununla ilgili finallerin Üniversitelere bırakılarak yüzyüze yapılması söz konusu idi. Hem YGS hem YKS imtihanın yapılacak olması bir hareketliliğe sebep olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede Bilim Kurulu'nda da değerlendirildi.  YÖK'e olabildiğince dijital online yapılması şeklindeki yaklaşımımızı ilettik. Yüz yüze sınavlarının olmaması şeklinde bir karar alındı. 

Ramazan Bayramı'nda yaska olacak mı?

*Bu bir hükümet kararı. Salgının seyri bunda etkili olacak. Şu anda Bilim Kurulu'nun gündemine gelmedi. Şu anda net bir durum yok. 

Pandemi hastaneleri ve Camiler

* Pandemi hastanelerini biz çok amaçlı olarak tasarladık. Deprem için, afet için, salgın için hastanemiz yok, bu hastaneleri yeri geldiğinde bu durumlarda da kullanabileceğiz.

* Camiler kurallar olmak kaydıyla önümüzdeki günlerde açılabilir.