Dünya dehşeti yaşıyor

Dünyada hızla yayılmaya devam eden korona virüs nedeniyle can kaybı artıyor. İran ve İtalya'da korona virüs nedeniyle ölümler hızla artarken, Çin'de devam eden ölümler geçmiş döneme göre düşüş gösterirken Avrupa'da panik artıyor.

Dünya dehşeti yaşıyor

Korona virüs tüm dünyada can almaya devam ediyor. Ülkeler alarm durumuna geçerken, yaşanan panik nedeniyle sokaklar bomboş. Birçok ülkede olağanüstü hal ilan edilirken, virüsün aşısını bulabilmek için çalışmalar devam ediyor.

Çin'de korona nedeniyle ölü sayısı 3 bin 199'a yükseldi

Çin'de yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle dün 10 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısının 3 bin 199'a yükseldiği bildirildi. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan korona virüsü nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 199'a ulaştığı açıklandı.

Yeni ölüm vakalarının tamamının Hubei eyaletinde görüldüğü aktarıldı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin ana karasında 20 yeni vakanın kayıtlara geçtiğini, toplam vaka sayısının 80 bin 844'e çıktığını belirtti. Yeni vakaların 16'sının yurt dışından geldiği, yurt dışı bağlantılı vaka sayısının 111'e ulaştığı ifade edildi.

Komisyonun ayrıca, Cumartesi günü hastanelerden bin 370 kişinin taburcu edildiğini, şu ana kadar taburcu edilen kişi sayısının 66 bin 911'e yükseldiğini belirtti. Öte yandan, dünya genelinde Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 600'ü geçti.

İran'da can kaybı 724'e yükseldi

İran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 113 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 724'e, vaka sayısı ise 13 bin 938'e yükseldi. İran devlet televizyonunun haberine göre, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 113 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Böylece toplam ölü sayısının 724'e çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1209 artarak 13 bin 938'e ulaştığı bilgisini verdi. Cihanpur, 4 bin 590 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı. İran'da Kovid-19'un ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiği duyurulmuştu.

İtalya'da korona nedeniyle ölü sayısı bin 441'e ulaştı

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan korona virüsü Avrupa'da bilançoyu arttırıyor. İtalya'da Sivil Savunma Ajansı tarafından yapılan açıklamada, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının bin 266'dan bin 441'e ulaştığı bildirildi. Toplam vaka sayısının ise 17 bin 660'tan 21 bin 157'ye yükseldiği aktarıldı. Yoğun bakımdaki hasta sayısının önceki güne göre bin 518'e yükseldiği ifade edildi.

Yunanistan'da 4. ölüm

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan korona virüsü Yunanistan'da da can almaya devam ediyor. Ülkede yeni tip korona virüsü (Covid-19) nedeniyle hastanede tedavi altında bulunan 53 yaşındaki bir hastanın solunum yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Ülkede virüs kaynaklı ölü sayısının 4'e ulaştığı, vaka sayısının ise 200'ü geçtiği aktarıldı.

Japonya'da kayıplar artıyor

Japonya’da aynı gün 63 kişide korona virüsü tespit edildiğini duyuran Sağlık Bakanlığı, sayının bir gün içinde kayda geçen en yüksek vaka sayısı olduğunu, ülkedeki toplam vaka sayısının ise bin 484'e yükseldiğini açıkladı.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı alarma geçiren korona virüsü Japonya’da etkisini artırmaya devam ediyor. Japonya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, virüsün dün rekor seviyede yayılış göstererek 63 kişide tespit edildiği bildirildi. Sayının ülkede aynı gün içinde karşılaşılan en yüksek vaka sayısı olduğunu belirten yetkililer, toplam vaka sayısının ise bin 484'e yükseldiğini açıkladı. Vakaların 697'sini 2 hafta karantina altında kalan gemideki yolcuların oluşturduğu belirtilirken, gemi dışından bildirilen vaka sayısı ise 773'e yükseldi. Japonya hükümetinin Wuhan'dan tahliye ettiği 14 kişinin de toplam vaka sayısına dahil olduğu belirtildi.

Öte yandan, ülkede şimdiye dek 525 kişi iyileşme belirtisi göstererek tedavi gördükleri sağlık kurumlarından taburcu edildi. 46 hastanın sağlık durumları ise ciddiyetini koruyor.

Polonya'da hayat durdu

Korona virüs salgını dolayısıyla önceki akşam “Acil Salgın Durumu” ilan edilen Polonya’da hayat adeta durma noktasına geldi. Mateusz Morawiecki Başbakanlığındaki Polonya hükümeti virüsün yayılma hızını dikkate alarak dün akşam ülkede “Acil Salgın Durumu” ilan etti ve 15 Mart Pazar günü saat 00.00 itibarıyla ülke sınırlarının tüm yabancılara kapatılacağını duyurdu.

Yalnızca Polonya vatandaşları ile Polonya’da oturma izni bulunan yabancıların ülkeye girişine izin verileceği belirtilirken, ülkeye giriş yapacak bu kişilerin istisnasız olarak 14 gün süresince karantinaya alınacağı bildirildi. İlk vakanın 10 gün önce görüldüğü ülkede an itibarıyla Korona virüse enfekte olmuş kişi sayısının 93 olduğu belirtilirken, dün akşam saatlerinde ise korona virüs dolayısıyla ülkede ikinci ölüm gerçekleşti. Hayatını kaybedenlerin 57 yaşında bir kadın ile 73 yaşında bir erkek olduğu belirtilirken, bu kişilerin korona virüsün yanı sıra farklı kronik hastalıkları da olduğu ifade edildi.

Bulgaristan'da sokakta insan kalmadı

Korona virüsün yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde ilan edilen bir aylık olağanüstü halden (OHAL) sonra vatandaşlar sokağa çıkmaktan çekinirken, virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2'ye yükseldi. Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden 66 yaşındaki kadının eşinin de bugün virüse yenik düştüğü açıklandı. Ulusal Kriz Merkezi, halihazırda ülkede korona virüs vaka sayısının 31 olduğunu duyururken, yüzlerce vatandaşın da testlere tabi tutulmaya devam edildiğini açıkladı.

Fas'ta panik artıyor

Dün akşam saatlerinde Fas Sağlık Bakanlığı'nın doğrulanmış korona virüsü vak'a sayısının 8'e yükseldiğini açıklamasının ardında devlet nezdinde çok sayıda karar alındı. İlk olarak Milli Eğitim Bakanlığı, ülkede 16 Mart tarihinden itibaren geçerli olacak eğitim ve öğretime süresiz olarak ara verildiğini açıkladı. Bu sabah açıklama yapan Fas İçişleri Bakanlığı ise bir sonraki duyuruya kadar 50 veya daha fazla kişinin katıldığı halka açık tüm toplantıların yasaklandığını duyurdu. Ayrıca bir sonraki duyuruya kadar tüm gösteri, sanatsal performanslar ile kültürel ve spor etkinliklerinin de iptal edildiği de ilgili karara eklendi.

Mescid-i Aksa Külliyesi'ndeki mescitler kapatıldı

Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasıyla mücadele kapsamında, Harem-i Şerif içindeki mescitlerin kapatılması ve namazların Aksa'nın avlusunda kılınması yönünde karar aldı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresine bağlı Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer el-Kisvani, yaptığı yazılı açıklamada, İslami Vakıflar İdaresinin, koronavirüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirler kapsamında, Mescid-i Aksa Külliyesi'nde yer alan, Kubbet'us Sahra ve Kıble mescidinin de aralarında bulunduğu mescitlerin kapatılması yönünde karar aldığını belirtti.

Mescid-i Aksa Külliyesi'nin tüm kapılarının cemaate açık olacağını ifade eden Kisvani, namazların Aksa'nın büyük avlusunda kılınmasına karar verildiğini aktardı.