Uzmanlar uyardı: Pozitifler ilaçlarını kullansın

Korona virüs tedavisinde kullanılan ilaçlar tartışma oldu. Uzmanlar uyardı ve pozitif vakalar ilaçlarını kullansın dedi.

Uzmanlar uyardı: Pozitifler ilaçlarını kullansın

Dünyada ve Türkiye’de bu ilaçların işe yaramadığı iddiaları gündeme geldi. Ancak uzmanlar, “Testi pozitif çıkanlar, doktor verdiyse mutlaka ilaçlarını kullansın” diyor...

Başka ilaç yok!

Prof. Dr. Levent Akın: Şu anda Hidroksiklorokin ile ilgili çok çeşitli yayınlar var. Bu yayınların çoğunda etkili olmadığı söyleniyor. Çok sayıda yayın kalp rahatsızlığı olanların dikkatli kullanması ya da kullanmaması gerektiğinin altını çiziyor. Kalbin ritmini etkileyecek, zarar verecek etkileri olabiliyor, bu nedenle yakından takip şart.

Uzmanlar uyardı: Pozitifler ilaçlarını kullansın - Resim : 1

Favipiravir etkisinin ise kısıtlı olduğu düşünülüyor. Ancak Favipiravir virüsün sayısını da hastalığın şiddetini de azaltabiliyor. Tabii ki hastaya uygun dozda verilmeli ve hastalar bu ilacı doğru kullanmalı. Zaten dünyada koronavirüsü doğrudan etkileyen bir ilaç yok.

Favipiravir etkili bir ilaç

Prof. Güner Sönmez, "Favipiravir verildi, kullanayım mı? Evet. Etkili bir antiviral. Bu sıtma ilacı değil, karıştırmayalım. İlk gün 8+8 şeklinde uygulanır. Kalp krizine neden olmaz. Sadece karaciğer enzimlerini ve üreyi geçici olarak bir miktar yükseltir" dedi.

Uzmanlar uyardı: Pozitifler ilaçlarını kullansın - Resim : 2

 

" Bu ilaçları yüzde yüz etkili diye düşünmeyelim ama..."

Prof. Dr. Ateş Kara, "Bugün dünyada ve Türkiye’de koronavirüse karşı yüzde yüz etkili ilaç yok. Aslında tüm virüsler için ilaç sayısı zaten az. Ama ‘ilaçların farklı özelliklerini inceleyip, acaba koronadan korur mu, hücreye girişini azaltabilir miyiz, çoğalmasını azaltabilir miyiz’ diye bakıyoruz. Tüm ilaçlar bunları kısıtı oranda yapıyor. Bu ilaçları yüzde yüz etkili diye düşünmeyelim ama doktor öneriyorsa kullanılması lazım. İlaçların yan etkilerine ve kullanacak kişilerin altta yatan hastalıklarına bakarak öyle kullanılmalı. Örneğin, kalpte ritim problemi varsa Hidroksiklorokin kullanılmamalı, kişi gebe ya da emziriyorsa doktora sormalı.

Uzmanlar uyardı: Pozitifler ilaçlarını kullansın - Resim : 3