Kötü haberler peş peşe geliyor!.. Ölenlerin sayısı her dakika artıyor!

Çin’de korona virüs salgını sebeiyle ölenlerin sayısı 3 bini aştı. Pentagon'da korona virüsü için toplandılar. Kamerun'da ilk Kovid-19 vakası görüldü. İran’da korona virüs nedeniyle 17 kişi daha hayatını kaybetti; can kaybı 124'e, vaka sayısı 4 bin 747'ye yükseldi.

Kötü haberler peş peşe geliyor!.. Ölenlerin sayısı her dakika artıyor!

İran’da korona virüs nedeniyle 17 kişi daha hayatını kaybetti; can kaybı 124'e, vaka sayısı 4 bin 747'ye yükseldi.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ülkede son 24 saatte 30 kişi yaşamını yitirdi, 143 yeni Kovid-19 vakası saptandı.

Bununla birlikte ülkedeki toplam ölü sayısı 2'si Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden olmak üzere 3 bin 44’e, toplam Kovid-19 bulaşan kişilerin sayısı 5 bin 737’sinin durumu ciddi olmak üzere 80 bin 552’ye yükseldi.

Virüs bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 482’ye, müşahade altına alınanların sayısı 29 bin 896’ya gerilerken, bugüne kadar taburcu edilenlerin sayısı ise 53 bin 726’ya ulaştı.

Diğer yandan Çin’e dış ülkelerden gelen yabancı veya Çin vatandaşı kişilerde saptanan Kovid-19 vakası ise 36 olarak açıklandı.

Kovid-19 mutasyona uğruyor

Çinli bilim insanları, toplanan 103 örnekte virüsün genetik yapısının değişimi konusunda çalışma yürütmüş, "National Science Review" dergisinde yayımlanan çalışmada alınan Kovid-19 örneklerin 101'inde, virüsün iki farklı alt versiyonu tespit edildiği kaydedillmişti.

Farklı özellikler gösteren Kovid-19 mutasyonlarının biri "S-cov" ve diğeri "L-cov" olarak tanımlanırken, S-cov'un, yarasalarla bağlantılı olan koronavirüs tipine yakın ve bulaşıcılık özelliğinin daha düşük olduğu, L-cov’un ise bulaşıcılığının daha yüksek ve insanların solunum yoluna daha zararlı olduğu belirtilmişti.

Vuhan’dan Virüs Bilimi Uzmanı Yang Cangçiu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kovid-19’un söz konusu mutasyonlarının çevre şartları veya virüsün bulaştığı kişiden dolayı ortaya çıktığının muhtemel olduğunu, bunun da virüsün birden fazla kaynağının bulunduğu anlamına geldiğini söyledi.

Çin’in önde gelen epidemiyologlarından Cong Nanşan, geçen hafta Kovid-19’un ilk Çin’de ortaya çıkmasının, "virüsün kaynağının Çin olduğu" anlamına gelmeyeceğini belirtmiş, virüsün kaynağına yönelik araştırmaların da yapıldığını vurgulamıştı.

Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 salgını nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'in bu kentindeki vatandaşlarını tahliye etmişti.

Yeni tip koronavirüsün, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "acil durum" ilan etmişti.

İRAN'IN 2 EYALETİ KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ NEDENİYLE GİRİŞLERE KAPATILDI

İran'ın tatil bölgelerinden Mazenderan ve Gilan eyaletleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında girişlere kapatıldı.

Mazenderan Vali Yardımcısı Hüseyin Hasannejad, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'da yer alan açıklamasında, kalmak amacıyla eyaletin batısından giriş yapmak isteyen araçlara izin vermeyeceklerini belirtti.

Koronavirüsün daha fazla yayılmasını engellemek için araçların izlenmesi ve kontrol edilmesiyle ilgili planın hayata geçirildiğini aktaran Hasannejad, bu uygulama kapsamında Mazenderan'a bağlı kentlerde kalmak amacıyla gelen araçların geçişine izin verilmeyeceğini ifade etti.

Öte yandan, Mazenderan'a bağlı Ramser ilçesi ile Gilan eyaletine bağlı şehirler arasındaki yolların da çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığı belirtildi.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, dün yaptığı açıklamada, halka okul tatilini fırsata dönüştürüp yolculuk yapmamaları çağrısında bulunarak, salgının olduğu şehirlerin girişlerine kontrol noktaları kurarak giriş-çıkışları denetim altında tutacaklarını belirtmişti.

PENTAGON'DA KORONA VİRÜSÜ İÇİN TOPLANDILAR

ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon), ABD Ordusu Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Komutanlığı ve Fort Detrick komutanı Tuğgeneral Michael J. Talley (solda), USAMRDC’nin Askeri Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Programı direktörü Albay Wendy Sammons-Jackson (sol 2), Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi direktörü Dr. Nelson Michael (sağ 2) ve Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü'nde Enfeksiyon Hastalıkları Direktörü Dr. Kayvon Modjarrad (sağda) koronavirüse karşı hükümetin aşı araştırma ve geliştirme çabaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

AVUSTRALYA’DA KORONAVİRÜS VAKASI SAYISI 61'E YÜKSELDİ

Avustralya’da, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra diğer kent, bölge ve ülkelerde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşanların sayısı hızla artıyor.

Kovid-19 virüsü nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği Avustralya’da dün 51 olarak açıklanan vaka sayısı bugün 61’e çıktı.

Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde vaka sayısı ise 26’ya yükseldi. Eyaletteki bir okulda öğrenim gören 16 yaşındaki lise öğrencisine yapılan testlerin pozitif çıkması üzerine, okuldaki faaliyetlere pazartesiye kadar ara verildi.

Batı Avustralya’nın Perth kentindeki hastanede 1 Mart Pazar günü 78 yaşındaki James Kwan ve NSW’de yaşlı bakım evinde virüs kapan 95 yaşındaki ismi açıklanmayan bir kadın virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Çin, İran ve Güney Kore’den gelen yabancılara seyahat yasağı uygulayan, İtalya’dan gelenleri ise detaylı tarama testine tabi tutan Avustralya, söz konusu ülkelerden gelen vatandaşlarından iki hafta kendi kendilerini tecrit etmelerini istiyor.

Yeni Zelanda’da vaka sayısı 4'e çıktı

Auckland’da yaşayan 30 yaşlarındaki bir erkeğe uygulanan testin pozitif çıktığını duyuran Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı, ülkede virüs bulaşan hasta sayısının dörde yükseldiğini açıkladı.

SUUDİ ARABİSTAN, VATANDAŞLARINA İRAN'A GİTMEMELERİ ÇAĞRISI YAPTI

Suudi Arabistan, vatandaşlarından İran'a kesinlikle gitmemeleri çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansının (SPA) haberinde, İran'a gitmemeleri konusunda duyuru yapılmasının ardından aksi şekilde davranan vatandaşların sert uygulamalara maruz kalacağı belirtildi. 

Suudi yetkililer, İran'ın ülkeye giren Suudi Arabistan vatandaşlarının pasaportlarına mühür vurmayarak sorumsuzca bir davranış sergilediğini, bunun yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) tüm dünyaya yayılmasında sorumluluğu İran'a yüklediğini söyledi. 

Yetkililer, geçen birkaç hafta içinde İran'ı ziyaret eden vatandaşların bunu beyan etmeleri ve Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçmelerinin zorunlu olduğunu kaydetti. 

Suudi Arabistan makamları, son olarak ülkede 5 kişiye Kovid-19 bulaştığını duyurmuştu. 

KAMERUN'DA İLK KOVİD-19 VAKASI GÖRÜLDÜ

Kamerun'da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 24 Şubat'ta başkent Yaounde'ye gelen 58 yaşındaki bir Fransız vatandaşına yapılan Kovid-19 testinin sonucunun pozitif çıktığı belirtildi.

Bu vakanın salgının başlangıcından bu yana ülkede görülen ilk Kovid-19 vakası olduğu aktarılan açıklamada, Fransız vatandaşının Yaounde Merkez Hastanesi'nde karantinaya alındığı kaydedildi.

Afrika kıtasında Kamerun'un yanı sıra Mısır, Cezayir, Nijerya, Senegal, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta Kovid-19 vakaları görüldü.

BELÇİKA'DA KOVİD-19 VAKA SAYISI 109'A YÜKSELDİ

Belçika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen kişi sayısı bir günde 50'den 109'a yükseldi.

Belçika Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, 5 Mart'ta 441 şüpheli durumda olan kişinin test edildiğini, bunlardan 59'unda Kovid-19 tespit edildiğini duyurdu.

Açıklamada, Belçika'da Kovid-19 vakalarının bir günde 50'den 109'a yükseldiği kaydedilirken, 65 hastanın Flaman, 12'sinin Brüksel, 31'inin ise Valonya bölgesinde bulunduğu ifade edildi.

Hastaların çoğunun yakın zamanda İtalya'yı ziyaret ettiği vurgulanan açıklamada, vakaların artmasının beklendiği bildirildi.

Öte yandan, Kovid-19, Belçika'nın ev sahipliği yaptığı AB kurumlarında ve NATO'da da görülmüştü.

ENDONEZYA'DA VAKA SAYISI 4'E YÜKSELDİ

Endonezya'da Sağlık Bakanlığı Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Ahmed Yurianto, ülkenin ilk Kovid-19 vakalarıyla temas içinde bulunan 2 kişide daha virüsün tespit edildiğini duyurdu.

Yurianto, yeni teşhislerle ülkedeki toplam vaka sayısının 4 olduğunu belirterek, durumu şüpheli kişilerin gözetimlerinin sürdüğünü ifade etti.

Devlet Başkanı Joko Widodo, 2 Mart'ta test sonuçları pozitif çıkan 64 yaşındaki anne ve 31 yaşındaki kızının ülkenin ilk Kovid-19 vakaları olduğunu açıklamıştı.

Çin'le karşılıklı uçuşları 5 Şubat'ta askıya alan Endonezya, salgın nedeniyle Çin vatandaşları için vizesiz seyahat uygulamasını da geçici süreyle durdurduğunu açıklamıştı.

NİJERYA'DA VAKA SAYISI 3'E ÇIKTI

Lagos Eyaleti Sağlık Komiseri Profesör Akin Abayomi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Lagos'ta geçen hafta İtalyan vatandaşında görülen Kovid-19'un ardından 3 yabancıda da virüsün görüldüğünü belirtti.

Abayomi, "Şu anda Yaba'daki sınırlama tesisimizde 3 kişi karantinaya alındı. Bu kişiler biri Fransız, biri İngiliz ve diğeri Çinli." ifadesini kullandı.

Ülkede şu ana kadar görülen tüm yeni tip koronavirüs vakaları, yurt dışından gelen yabancı uyruklu kişilerde tespit edildi.

ABD'DE 3 BİN 483 KİŞİNİN BULUNDUĞU YOLCU GEMİSİNE KORONA KARANTİNASI

ABD'nin San Francisco açıklarına demirleyen içinde 3 bin 483 kişi bulunan Grand Princess adlı yolcu gemisi, korona virüsü tehlikesiyle karantinaya alındı.

ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco açıklarında demir atan Grand Princess adlı yolcu gemisi, gemiden ayrılan 79 yaşındaki bir kişinin çarşamba günü Kaliforniya eyaletinde korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından alarma geçti. Gemide bulunan 2 bin 383 yolcu ve bin 100 mürettebat virüs tehlikesiyle karantinaya alındı. 15 günlük seyahatini yarıda kesmek zorunda kalan ve San Francisco açıklarında demir atan gemiye helikopterle korona virüsü test kitleri getirildi. Tüm yolculara test yapılmayacağı ifade edilirken gemide bulunan tıbbi görevlilerin korona virüsü semptomları gösteren yolculara test uygulayacağı aktarıldı. Yolculardan Sharon Lane gemideki yaşlı misafirler için endişeli olduklarını belirterek, "İnsanlar endişelenmeye başlıyor ve yolcuların çoğu gerçekten yaşlı insanlar" ifadelerini kullandı.

Princess Cruises tarafından yapılan açıklamada, "Halk sağlığı yetkilileri, tüm test sonuçları alınana kadar hiçbir misafirin inmesine izin verilmeyeceğini belirtti" denildi. San Francisco Acil Durum Yönetimi Yöneticisi Mary Ellen Carroll de test sonuçlarının bugün tamamlanmasını beklediklerini belirtti.

Öte yandan hayatını kaybeden yolcuyla seyahat eden en az 2 kişinin de korona virüsüne yönelik yapılan testin pozitif sonuç vermesinin ardından hastanenin de karantinaya alındığı belirtildi.