Bilim Kurulu'ndan dev dalga uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Kara, koronavirüste gelecek dev dalgaya karşı uyardı. Kara, zaten tepe noktadayken gelecek büyük dalgadan korunmanın tek yolunu açıkladı.

Bilim Kurulu'ndan dev dalga uyarısı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs salgının önlenemez yükselişi hakkında konuştu.

Tepe noktadayken büyük bir dalga geliyor

Prof. Dr. Kara, "Aslında gerçekten çok büyük bir dalga geliyor veya tepe noktasında büyük bir dalga yaşıyoruz şu anda. Bütün dünya ülkeleri demeyelim ama birçok ülkede bizim de dahil olarak çok hızlı bir yükseliş görülüyor. Dünya geneline baktığımız zaman ABD son iki haftadır bu güne kadar gördüğü en yüksek rakamları gördü. Avrupa'ya baktığımız da salgının en yüksek rakamları geçen haftadan bu yana görülüyor. Bizi korkutan durum düne göre bugünün rakamları çok yüksek. Katlanarak yükseliyor." diyerek virüsün artış hızına dikkat çekti.

Bu şekilde hızlı bir yükselmeyi İtalya'nın Şubat ayında, Türkiye'nin Nisan ayında gördüğünü ifade eden Kara şu an rakamların Nisan ayına göre dah yüksek olduğunu ve bu gidişatın tedirgin edici olduğunu vurguladı.

Ancak tam kapanmayla durdurulabilir

Kara, yaptığı değerlendirmede "Eğer bana kişisel biri olarak sorarsanız bizim yapmamız gereken 3 hafta tam kapanmamız gerekir. 3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız. Ama tam kapanma derken ev içi dışında başka kimseyle görüşmemekten bahsediyoruz. Ama burada 'temizlik hizmetleri devam etsin' dersek bu süreyi biraz daha uzatmamız gerekli. Ne sizlerin ne de kimsenin evden çıkmadığı bir üç hafta sağlarsak virüsün önünü keseriz." dedi.

Prof. Dr. Kara, tam kapanmanın psikolojimiz ve sosyal yaşamın devamı açısından tam kapatmanın mümkün görülmediğini anlatırken, bu nedenle bu sürenin üç haftadan daha uzun olması gerektiğini belirtti.

Alınan kısıtlamaların etkisi olacaktır

Kara, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kısıtlama kararlarına ilişkin de yorumda bulundu. "Alınan kararların Kesinlikle etkisi olacaktır" diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: "Bunu değerlendirmemiz lazım. Bir kişi ortalama 3 kişiye bulaştırıyor. Hiç müdahale olmasa bu rakam 5-6 arasında. Bizdeki önlemler 3'ler civarında tutuyor. Yaz aylarında bu 1.5'un altına bile indi. Havaların soğuması, kapalı ortamlara girmemizle beraber 3'lere çıktı. Tedbirlere uyarsak bu rakamlar 1'lere iner."