Petrolde 5 ayın en kötü haftası

Koronavirüs salgını sürecinde dönem dönem şekil değiştiren delta varyantı vakalarının da etkisiyle petrol fiyatları 5 ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Petrolde 5 ayın en kötü haftası

Petrol fiyatları, koronavirüs delta varyantına dair endişeler ve Birleşik Arap Emirlikleri ile OPEC'in anlaşmaya yaklaşmasıyla Mart ayından bu yana en kötü haftaya hazırlanıyor.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında Perşembe günü yüzde 2 düşüş kaydederek günü bir ayın en düşük seviyesinden kapattı. 

Güçlenen dolar kurunun ardından dolar cinsinden fiyatlanan emtiaların cazibesi azalırken ham petrol fiyatları da bundan etkilendi.

PEC Perşembe günü yayımladığı Temmuz ayı raporunda petrolde arz ihtiyacının grubun şu anki üretimini geçerek 2022’nin ikinci yarısında 2019 seviyelerini geçeceğini belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) haziran ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göreyse küresel ekonomideki güçlü büyüme, yeni tip koronavirüs salgınına yönelik aşılama çalışmalarının hızlanması ve kısıtlamaların hafifletilmesi petrol talebindeki toparlanmada itici güç olacak.

Rapora göre, küresel petrol arzı, geçen ay bir önceki aya göre 1 milyon 100 bin varil artışla günlük 95 milyon 590 bin varil seviyesinde gerçekleşti.

Ağustos vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, yüzde 0,1 düşüşle varil başına 71,58 dolara geriledi.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 1,7 düşüş kaydettikten sonra yüzde 0,1 düşüşle varil başına 73,40 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: bloomberght.com