Kapatılan işletmeler için flaş karar!.. 1 Aralık 2020’den geçerli olmak üzere...

Koronavirüs sebebiyle daraltılmış mücbir sebep ilan edildi.

Kapatılan işletmeler için flaş karar!.. 1 Aralık 2020’den geçerli olmak üzere...

Genelgeyle kapatılan işletmeler, yeniden açılana kadar bazı vergi yükümlülüklerinden muaf olacak.

COVID-19 sebebiyle daraltılmış mücbir sebep ilan edildi. COVID-19’un ekonomiye olan etkilerinin azaltılması amacıyla, salgın ve kısıtlamalardan etkilenen işyerlerine yönelik getirilen mücbir sebep hali, bu kez kapsamı daraltılarak yeniden uygulamaya sokuldu.

Resmi Gazete’de yayınlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 524 sayılı VUK tebliğine göre, mücbir sebep kapsamına, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle faaliyetlerine ara verilen veya faaliyetleri durdurulan işyerleri giriyor.

Bu işyerleri 1 Aralık 2020’den itibaren, faaliyete tekrar başlayana kadar, KDV, muhtasar, Form Ba-Bs,e-defter beyannamelerini vermeyecekler, tahakkuk eden vergileri de ödemeyecekler.

Kapsam daraltıldı

COVID-19 ile ilgili 2020 yılı Nisan ayında ilan edilen ilk mücbir sebepte, faaliyetleri durdurulanlar yanı sıra pandemi sebebiyle işleri etkilenen bir çok işyeri kapsamda yer alırken, bu kez kapsam daraltıldı.

İkinci mücbir sebep kapsamında, faaliyetleri tamamen durdurulan işyerleri girecek. İçişleri Bakanlığı 18 Kasım’da yayınladığı genelge ile sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, elektronik oyun salonu, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetlerini durdurmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, resmi Twitter hesabından yazılı açıklama yaptı

Bakan Elvan, "Mücbir sebep döneminde verilmesi gereken katma değer vergisi ve muhtasar beyannamelerin beyan ve bunlara ilişkin ödeme süreleri mücbir sebep halinin sona ereceği tarihi izleyen ayın 26’ncı günü sonuna kadar uzatıldı" dedi.

Bakan Elvan Twitter hesabından yaptığı bir dizi paylaşımda şunları kaydetti:

“Korona virüs salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığının aldığı tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilen mükelleflerimizin vergilerini bugün yayınladığımız tebliğ ile erteledik. Sinema salonu, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, lokal, çay bahçesi, halı saha, yüzme havuzu, hamam, sauna, lunapark faaliyetinde bulunan mükelleflerimizi 1 Aralık 2020 itibariyle mücbir sebep kapsamına aldık.”
Bakan Elvan, sinema salonu, kahvehane gibi söz konusu mükellefler tarafından mücbir sebep döneminde verilmesi gereken katma değer vergisi ve muhtasar beyannamelerin beyan ve bunlara ilişkin ödeme süreleri mücbir sebep halinin sona ereceği tarihi izleyen ayın 26’ncı günü sonuna kadar uzatıldığını belirtti.