Koronavirüsten kurtulduk derken bir anda ortaya çıktı! Eski salgın küllerinden doğdu: İki kişiye bulaştı

İngiltere’de kümes hayvanlarının olduğu çiftlikte çalışan iki kişide, kuş gribi tespit edildi. Bunun üzerine bu kişilerle temaslı olanların bulunması için çalışma başlatıldı.

Koronavirüsten kurtulduk derken bir anda ortaya çıktı! Eski salgın küllerinden doğdu: İki kişiye bulaştı

Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadelesini geride bırakırken bir salgın yeniden ortaya çıktı. Daily Star’da yer alan habere göre İngiltere’de iki kümes hayvanı çalışanında kuş gribi tespit edildi.

Konuya ilişkin olarak İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), tarafından yapılan açıklamada, enfekte hayvanlarla temas halinde olan işçiler için asemptomatik bir test programı başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada işçilerde Influenza A (H5) virüsü enfeksiyonlarının tespit edildiği belirtildi. Hiçbir işçi kuş gribi semptomları yaşamadı ve o zamandan beri her ikisinin de testi negatif çıktı.

BURUN VEYA AĞIZDAN BULAŞTI

UKHSA, maruz kalma zamanlaması ve test sonuçlarına dayanarak, çiftlikte solunan malzemenin muhtemelen işçilerden birinin burun ve/veya boğazında kontaminasyona yol açtığını söyledi. İkinci birey için enfeksiyonun nasıl ortaya çıktığını belirlemenin zor olduğu ifade edilirken temaslı takibi için araştırma yapılmaya başlandı.

İNSANDAN İNSANA BULAŞIYOR MU?

UKSHA’dan yapılan açıklamada virüsün insandan insana bulaşma belirtisi olmadığı duyuruldu.

“VİRÜSLERİN HER ZAMAN GELİŞTİĞİNİ BİLİYORUZ”

UKHSA'nın baş tıbbi danışmanı Profesör Susan Hopkins şunları söyledi: "Mevcut kanıtlar, dünyanın dört bir yanındaki kuşlarda dolaştığını gördüğümüz kuş gribi virüslerinin insanlara kolayca yayılmadığını gösteriyor.

Ancak, virüsün enfekte kuşlarla yakın temastan sonra insanlara yayılabileceğini zaten biliyoruz ve bu nedenle, bunun gibi tarama programları aracılığıyla, bu risk hakkında daha fazla bilgi edinmek için maruz kalan insanları izliyoruz.

Küresel olarak, bu türün kişiden kişiye yayıldığına dair bir kanıt yok, ancak virüslerin her zaman geliştiğini biliyoruz ve popülasyona yönelik değişen risklere dair herhangi bir kanıt için tetikte olmaya devam ediyoruz. İnsanların hasta veya ölü kuşlara dokunmaktan kaçınmaları ve haber verme konusunda Defra tavsiyelerine uymaları kritik olmaya devam ediyor."