Kredi kartı dolandırıcılarına dikkat!

Dolandırıcıların tuzağına düşmemek ve bankacılık sistemi kapsamında sizden başka herhangi bir kişinin bilmesi gerekmeyen kredi kartı şifrenizi lütfen hiç kimseyle paylaşmayın ve internette güvenilir olmayan sitelerden alışveriş yapmayın. Nasıl mı dolandırılıyoruz gelin yazımızda birlikte inceleyelim…

Aman dikkat

Dolandırıcılar telefon ile sizi 'Emniyetten arıyoruz.' diyerek kendini polis, savcı, hâkim vb. sıfatlarla tanıtır ve banka hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını ve bunun gibi söylemlerle sizi para transferi yapmak, kart şifrenizi, kimlik bilgilerinizi vermek için ikna etmeye çalışabilirler. Unutmayın hiçbir devlet görevlisi sizi telefon ile arayarak para istemez ve kredi kartı bilgilerinizi talep etmez.

Güveninizi kazanmak için dışarıdan elde edilen kredi kartı numaranızı ya da iletişim bilgilerinizi kullanarak bankacılık işlemleri için gerekli olan şifrelere ulaşmaya çalışan dolandırıcılar ile hiçbir surette kredi kartı şifrenizi paylaşmayınız.

Dolandırıcılar 'Kredi kart aidatı ve kredi dosya masraflarını bankadan iade alırız.' söylemleri ile sizlerden tek kullanımlık şifreniz gibi gizlilik arz eden bilgilerinizi istedikleri takdirde kesinlikle bu bilgileri kimseyle paylaşmayınız.

Kanunen suç

Türk Ceza Yasası kapsamında eylemin bu şekilde işlenmesi hali, bilişim sistemlerinin banka ve kredi kartı kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle gerçekleştirilmesi halini nitelikli dolandırıcılık olarak belirtmiştir.

Dolandırıcılık faaliyetlerini daha profesyonel olarak yapan kimseler, sizlere sadece telefonlarınızdan ulaşmayabilir. Sahte internet sayfaları ile kontrol edilen ve dikkat edilmediğinden sanki bankadan gelen bir e-posta sanılarak müşteri bilgilerinin güncellenmesi veya şifrelerin değiştirilmesi istemiyle ve e-posta içinde içinde ilgili kurumların sayfalarının birebir aynısı şeklinde görünen internet sayfalarına giden linkler yer alabilir. Bu sayfa uzantılarına tıklanmamalı ve kesinlikle hiçbir bilgi paylaşımı yapılmamalıdır.

Cep telefonunuza gelen bir SMS bildiriminin içinde yer alan link, sizi sahte internet bankacılığı sayfalarına yönlendirebilir.

Bankaya ve Cumhuriyet Savcılığı'na başvurun

Böyle Bir olayla karşılaşan mağdurlar, durumu derhal bankaya bildirmeli ve daha sonra bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmalıdır.

Banka kartları ve Kredi Kartları Kanuna göre, bilgilendirme ve sistem güvenliğinin sağlanması başlığı altına düzenlenen bölümde, harcama belgesi düzenlenmeksizin çeşitli iletişim araçları yoluyla veya sipariş formu vasıtasıyla işlem yapılmasına olanak sağlamak üzere kuracakları sistemlerin güvenli bir şekilde çalışmasını temin etmekle yükümlüdür.

Bu şekilde dolandırılarak mağdur olan kimseler derhal bankaya başvurmalı ve bankadan şüpheli işlemin iptalini sağlanması gerekmektedir. Kredi kartı kullanılarak satın alınmış bir malın iadesi veya hizmetin alımından vazgeçilmesi veya yapılan işlemin iptali halinde, alacak belgesi düzenlenerek bir nüshasını kart hamiline verdikten sonra diğer bir nüshanın da muhafaza edilmesi gerekmektedir. Böylece mağdura paranın iade edilmesi ile mağduriyetin önüne geçilmiş olunacaktır.

Bankaya ve Cumhuriyet Başsavcılığına şüpheli işlem hakkında derhal bildirimde bulunulmaması halinde mağduriyet bir kat daha artarak harcamadığınız bir borcun icra kanalı ile tarafınızdan tahsili yoluna gidilebilecektir.