Rusya'dan Odessa saldırısı açıklaması! "Tahıl sevkiyatını etkilemez"

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşta tahılların limanlardan çıkmaması tüm dünyayı ayağa kaldırmıştı. BM ve Türkiye öncülüğünde imzalanan tahıl koridoru anlaşması sonrası Rusya, Ukrayna'nın Odessa kentine füze saldırısında bulundu. Füze saldırısının tahıl sevkiyatını nasıl etkileyeceğine dair bilgilendirme Rusya'dan geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tahıl sevkiyat anlaşmalarını uygulamak için kullanılan altyapı ile ilgisi yok. Tahıl sevkiyatını etkilemez" dedi.

Rusya'dan Odessa saldırısı açıklaması! "Tahıl sevkiyatını etkilemez"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin imzalanması ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Tahıl sevkiyatına yönelik anlaşmaların sağlanması için son derece yoğun bir çalışma ortaya konulduğunu anlatan Peskov, "Ama bu anlaşmalara göre oluşturulan mekanizmaların işleyişine dair bir değerlendirme yapabilmek için bekleyelim." ifadesini kullandı.

BM'nin, Rus tahıl ve gübre üreticilerine yönelik dolaylı kısıtlamaları konusunda da üzerine düşeni yapması gerektiğine işaret eden Peskov, “Doğrudan kısıtlamalar yok ancak uluslararası pazarlar, özellikle de açlığın somutlaşmaya başladığı bölgeler için çok gerekli olan bu sevkiyatların tam olarak yapılmasını engelleyen dolaylı kısıtlamalar var. Bu çok önemli.” diye konuştu.

Peskov, Rusya’nın 23 Temmuz’da Odessa Limanı'na yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısına ilişkin de şunları aktardı:

"Bu saldırılar sadece askeri altyapıyla ilgilidir. Tahıl sevkiyat anlaşmalarını uygulamak için kullanılan altyapı ile ilgisi yok. Bu sevkiyat sürecinin başlamasını etkilemez ve etkilememelidir."

Avrupa ile Rusya arasında sorunlara neden olan Kuzey Akım doğal gaz boru hattına ilişkin de konuşan Peskov, Rusya’nın Avrupa için enerji güvenliği sağladığını ve kıtaya yönelik gaz sevkiyatının tümüyle kesilmesini istemediklerini söyledi.

Peskov, Kanada’dan sevk edilmesi beklenen Kuzey Akım için türbin motorunun devreye alınmasından sonra, doğal gaz sevkiyatının teknik açıdan mümkün olan azami düzeyde tekrar başlayacağını kaydederek, “Türbin kurulacak ama diğer başka ünitelerde de sorunlar var. Türbin kurulacak ve teknolojik açıdan mümkün olan düzeyde gaz pompalanacak.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da açıklama yaptı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul'da imzalanan anlaşmalar doğrultusunda Ukrayna tahılının sevk edilmesi için herhangi bir engelin olmadığını belirtti. Eski Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu tarihinde Kongo Cumhuriyeti'ne ilk Rus bakan olarak ziyaret gerçekleştiren Lavrov, Kongolu mevkidaşı Jean-Claude Gakosso ile görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın 23 Temmuz'da Ukrayna'nın Odessa limanına yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısına değinen Lavrov, "Batılı ülkelerin olayla ilgili haberleri Rusya'ya karşı kullanmak için çarpıttığını" savundu. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalandığına dikkati çeken Lavrov, şöyle konuştu:

"Bu anlaşmalar dahil Rusya'nın üstlendiği yükümlülüklerde, askeri altyapı ile diğer askeri hedefleri yok ederek özel askeri operasyona devam etmemizi yasaklayan hiçbir şey yok. Yüksek hassasiyetli silahla vurulan hedefler, Odessa limanının askeri bölümünde bulunuyordu. Buradaki hedef, Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin askeri motorlu teknesi ile Harpoon gemisavar füzenin sevk edildiği mühimmat deposu idi. Bu füzeler, Rus Karadeniz Filosuna yönelik tehdit yaratmak için sevk edildi. Harpoon, artık bize tehdit oluşturmuyor."

Odessa limanındaki tahıl bölümünün askeri bölümden uzak mesafede olduğunu ifade eden Lavrov, "İstanbul'da imzalanan anlaşmalar doğrultusunda, tahılın alıcılara sevk edilmesi için herhangi bir engel yok ve yaratmadık." diye konuştu. Batı'nın küresel ekonomide "kanunsuzluk" yarattığını belirten Lavrov, Kongo ile ekonomik ve ticari ilişkilerde bundan kaçınılması yönünde adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Lavrov, Kongo'nun ileride Libyalılar arasında uzlaşma konusunda konferans düzenleme yönündeki girişimlerini memnuniyetle karşıladıklarını ve buna destek çıkacaklarını dile getirdi. Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Gakosso da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa değinerek, "Başından beri bu sorun için saygı çerçevesinde müzakereler aracılığıyla çözüm arayışında bulunulmasından yanayız." dedi. Gakosso, İstanbul'da imzalanan tahıl ile ilgili anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.