EYT, sosyal Medya, af, fatura desteği... tv100 Meclis Özel yayını ve çok özel konuklarıyla Meclis gündemini değerlendirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi üç aylık tatilin ardından açıldı. tv100, Ankara'dan Meclis Özel canlı yayınıyla ve özel konuklarıyla dakika dakika meclis gündemini değerlendirdi.

Meclis bugün açıldı ve mesaiye başladı, tv100 çok özel konuklarıyla Ankara'dan meclis açılışının nabzını tuttu. 

Seçimlerden önce son yasama yılı olacak olan 27. Dönem 6. Yasama Yılı'nda TBMM'nin gündemi yoğun olacak. TBMM'de KYK'dan fatura desteğine, kur korumalı hesaplardan EYT'ye birçok konu görüşülecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. Dönem 6. Yasama yılı açılışında tv100 özel yayını ve özel konuklarıyla Ankara'da dakika dakika meclis gündemini aktardı.

Oğuz Haksever, tv100.com.tr yazarı Gürkan Hacır, tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel ve tv100 Ankara Haber Müdürü Bilgehan Atay çok özel konuklarıyla Genel Kurul'un açılışını canlı olarak dakika dakika aktardı. 

tv100 özel yayınında EYT'den genel affa, sosyal medya yasası ve KYK gibi gündemde olan konular tek tek yanıt buldu. 

Erhan AKÇAY: EYT en geç Kasım ayında komisyonda

tv100 Meclis özel yayınının ilk konuğu MHP Grup Başkanvekili Erhan Akçay oldu. Deniz Gürel, Sosyal Medya Düzenlemesi hakkında Akçay'a görüşlerini sordu

Akçay "Desteklediğimiz bir kanun teklifi. Gereken görüşler, öneriler alınır. Dezenfermasyonla mücedele yasası aslında. Tartışılar bir iki maddesi var. Aslı astarı olmayan, toplumu kışkırtmaya yönelik haberleri kimse istemez. Bunu sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

EYT kasımda komisyonda

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT yasası ile ilgili "EYT ne zaman geliyor?" sorusuna ise MHP'li Akçay, "En geç Kasım ayında komisyona gelir" yanıtını verdi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel 

Siyasette DNA tartışması

Genel Başkanımız dedi ki; "Bir bilgi var, kişi bu kişi değil diyorlar" Bu bilgide Mersin'deki Savcılıktan, Mersin'deki polisten geliyor. Birkaç gün bekledik ama o sırada ben defalarca doğru bilgiyi verin, Bu kişi kimdir? dedim. 

Sonradan anlaşılıyor ki 5 kez yapılan parmak izi incelemesinde birinde benzerlik vardır. deniliyor. Dördünde yoktur deniliyor.

Kişi paramparça ve bir tane kimlik kartı çıkmış o parçalanmamış. Ama DNA testlerine iş gittiğinde kişinin o kişi olmadığı çıkıyor.

Bizim açımızdan değişen bir şey yok. Kendini de patlatmış olsa terörist teröristtir. Ama ben 2011 yılında onun terörist olduğunu bilmem mümkün değil. Ayrıca ben terörist değildir falan da demiyorum. 

6'lı masanın adayı

6'lı masanın hangi adayı çıkaracağı kadar üzerine dönüp bakılması gereken odaklanılması gereken nokta 6'lı masanın bu ülkeyi yönetmek için, bu ülkenin sorunlarını çözmek için ne tasarladığı ve ne planladığıdır. Bunlarla ilgili çalışmalar CHP'de 7 farklı oluşturulmuş komisyonda sürüyor.

İki parti arasında bir çekişme vardı. AK Parti'ye "Sizin adayınız kim?" diyorduk. Bu halat çekmek gibidir. Biz çektik geldiler. Onların adayı bizim istediğimiz zaman açıklandı. Bizim adayımız biz istediğimiz zaman açıklanacak. 

Yarın ki toplantıdan bir adaylık konusunda daha ileri bir adım, netleşme çıkarma hep birlikte izleyeceğiz. 6'lı masayı bir gündeme bağlayacak ya da oradaki liderlerin ortak iradelerine şimdiden bir istikamet verecek bir pozisyonda hiç kimse değil.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu - İYİ Parti'de kongre süreci

İYİ Parti kongre kararı alınca sanki bir olağanüstü kurultay yapıyormuş gibi bir hava oluştu. Biz geçen kurultayımızı 20 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu kongre takvimi siyasi partiler kanunundan kaynaklı olarak siyasi partiler 2 yıldan az olmamak ve üç yılı aşmamak üzere kongre yapabilir. Seçim münasebetiyle ertelenebilirdi ama takvimin elverişli olması nedeniyle il ve ilçe kongrelerini başlattık. 

Gürsel Tekin'in açıklamaları 6’lı masanın ittifakına ve sizin Cumhuriyet Halk Partisi ile işbirliğinize zarar verdimi?

Sayın Tekin’in yapmış olduğu açıklamalara yeri ve zamanı çerçevesinde biz cevaplarınızı verdik. Tartışmayı yeniden gündeme getirmeyi yerinde görmüyorum.

6'lı masa toplantıları liderler arasında cereyan ediyor. Onun öncesinde de yetkili kurullar çalışıyor. 6'lı masanın şu anki önceliği parlamenter demokratik sisteme geçiş için yol haritasının çıkarılması ve yol taşlarının döşenmesi ve seçim güvenliğinin sağlanmasıdır.

Onun dışında Cumhurbaşkanı adayı belirlenme süreci doğrudan doğruya liderlerin yetki alanına giriyor. Siyasi partilerin yetkili yetkisiz kişilerin de konumlarına bakmaksızın yapmış oldukları beyanlar zaten ne partilerine de liderleri bağlıyor. 

Millet ittifakında dayının belirlenmesinde CHP'nin belirleyeceği adayı milletvekilleri ve dik olarak oynayacağız CHP'nin adayı ekseri çoğunlukla kabul edilmezse iyi Parti olarak aday çıkaracağız böyle bir karar aldınız mı?

Hayır böyle bir karar almadık ve böyle bir şey konuşmadık. 

İYİ Parti'li biri aday olmazsa İYİ Parti'nin oylarında beklediğiniz artışın olmama riskini görüyor musunuz?

Ben Parti'nin yetkili bir makamında oturuyorum. Dolayısıyla maksadı aşan beyanlarda bulunmaktan da azami ölçüde uzak durmaya çalışıyorum.

Orta yerde bir şey var. İYİ Parti yükseliyor, İYİ Parti iktidarı hedeflemiş İYİ Parti bu seçimden Birinci Parti olarak çıkmanın mücadelesini veriyor.

Elbette ki masada oturduklarımız var Millet İttifakı’nın bileşenleri var Sayın Genel Başkanımız da defaatle söyledi. Ben de buradan söyleyeyim. Bunlar demokrasinin getirdiği güzelliklerdir. Demokrasiye inanmış insanların getirdiği doğrulardır. Biz işbirliği içinde de rekabet edilebileceğini kamuoyu ile paylaşıyoruz ve onu gösteriyoruz.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin AKBAŞOĞLU

EYT, sözleşmeler, borçların ilerlemesi nasıl ilerleyecek?

Biz 2022 yılı başında 5 adım atacağız demiştik. 5 konuda yasal düzenleme yapacağız. bunların üçünü gerçekleştirdik. En son Haziran ayında 3600 ek gösterge ile ilgili bir kamu reformu bu da İnşallah 15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlük kazanmış olacak.

5 tane adamın 2 tanesi en son sözleşmeli personel ile ilgili düzenlemeleri muhtevi idi. Bir de EYT'li kardeşlerimizin beklentilerine ilişkin düzenlemeyi içeriyor. Ekim ayı içerisinde sözleşmeli personel ile ilgili yasal düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine İnşallah getireceğiz. Bu konuda net bir duruşumuz var.

Çalışma Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışmaları tamamladı diyebiliriz. En son Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edilecek ve bu konuyla ilgili milletvekili arkadaşlarımıza beraber bu teknik veriler çerçevesinde bütün bakanlıklardaki ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki 500 binin üzerindeki sözleşmeli personelin yani 657 sayılı devlet memurları kanun 4b maddesi olarak geçen bütün personelimizin durumlarının kadro hakkına ilişkin sosyal ve mali haklara ilişkin düzenlemeyi biz inşallah yasa teklifi olarak getirmiş ve somut bir adım atmış olacğaız.

Hakkatten reform anlayışı içerisindeki yaklaşımı biz sürekli devam ettiriyoruz. 90 bine yakın taşeron kardeşimiz maalesef dışarıda kalmıştı. Şimdi o 90000 insanımızın da bu haklardan yararlanabilme imkanı getiren bir düzenlemeyi yapacağız.

Bunu da inşallah bu dönem içerisinde yapacağız. Aynı zamanda bir de geçici personel var. 10 ay çalışan 2 ay çalışmayan. Orman işletmelerinde diğer bazı yerlerde bazı işletmelerimiz de böyle bir takım düzenlemeler söz konusu mevzuat gereğince statüleri gereğince böyle bir durum söz konusuydu. 

Biz şimdi orada bir düzenlemeyi yapıp İnşallah sürekli 12 ay çalışır ve maaş alabilir hale getireceğiz.

 2022 yılı sonuna kadar hepsini gerçekleştirmiş olacağız.

Önümüzdeki hafta bu dezenformasyon ile ilgili bir yasa gelecek. Ondan sonraki hafta da mali tablo ile 2000 lira ve altındaki bütün icralık dosyaları devletimiz kendi üzerine alıyor.

Doğalgaz faturaları ile ilgili işverenlerin bin liraya kadar olan ödemelerinde bunu da vergiden muaf tutabilme imkanı getiriyoruz.

KYK borçlarının faizlerinin tamamen silinmesine ilişkin bir sözümüz vardı. İşte torba yasada mesela bunları düzenleme durumu söz konusu olacak. Daha bir çok düzenlemeyi bu yasama döneminde gerçekleştireceğiz. 

EYT

Bu yıl sonu itibariyle bu işin de Mecliste yasalaşır olacağını net bir şekilde ifade etmekte fayda var.

Muhammed Levent Bülbül MHP Grup Başkanvekili

6. Yasama yılıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Çok heyecanlıyız. 6. yasama yılı ve aynı zamanda 2023 seçimlerine yönelik olarak da son yasama yılı olarak idrak edeceğiz.

Yapılacak önemli işler var. Vatandaşımıza vermiş olduğunuz sözler var. Vatandaşımızın da bizden emeklilikte yaşa takılanlar, sözleşmelilerin kadroya alınması, geçici işçilikler, asgari ücret ile alakalı meseleler gibi toplumun çok yakından ilgilendiren meseleler var. Bunlarla ilgili insanımızı rahatlatacak bir takım düzenlemeler çıkarmayı hedefliyoruz.

Bunun yanı sıra tabii Meclis sadece Türkiye'de kanun çalışmalarını yapan bir organ değil. Aynı zamanda Türkiye'de siyasetin yönünü tayin edildiği bu tartışmaların en doğru ve saati şekilde yapılması gereken yer olarak karşımıza çıkıyor.

Herkese şöyle bir beklenti var. Bizim vazifemiz Cumhur ittifakı olarak anlayışımızı toplumumuzun şu an ülkemizin birlik ve beraberliği çok büyük bir önemli ihtiyacı var.

Özellikle dış politika alanında yaşanan gelişmeler toplumumuzun sadece siyasi parti taban larımızı veya seçmen kitlelerimizin de üzerinde milliyetçi bir araya gelmesi ve mutabakat sağlanması gereken bir durum olarak değerlendiriyoruz.

Yunanistan'da yaşanan gelişmeler var. Kıbrıs'ta olan hadiseler, Doğu Akdeniz, Ukrayna Rusya arasında yaşanan gelişmeler ve bölgemizde yaşanması muhtemel bir takım hadiseler var .

Suriye'ye birtakım operasyon ihtimalleri söz konusu.

 Bunların hepsi için toplumumuzun genelinden büyük bir bölümünde tamamından bir destek almak onların desteği ile bu çalışmaları yapmak hayati önem taşımaktadır. Dolayısıyla kutuplaştırıcı bir siyaset anlayışı gerginleştirici bir siyaset anlayışı bir şey olmayacak.

Mustafa Destici BBP Genel Başkanı

Yeni yasama yılı

Bu yeni Yasama yılının ülkemize milletimize edilen siyasi partilerimiz eve milletvekillerimize hayırlı olmasını diliyorum. Tabii milletimizin bizden beklentisi yüksek.

Son bir virajda çıkarılabileceği kadar yasa yani vatandaş lehine özellikle ücretli kesimler çalışan kesimler talebi olan kesimler seçim yılı da olduğu için bu yasaların önemli bir kısmı da bu kanunların önemli bir kısmında bu dönemde yasalaşacaktır diye ümit ediyorum. 

Biz Büyük Birlik Partisi olarak son girdiğimiz yerel seçimlerde 1400 belediyelik var Türkiye'de biz bunların sadece 350 sinde adayı göstermiştik dörtte birinde ki bunların içinde büyük şehirler yok büyük iller yok büyük ilçeler yok çünkü orada bir Cumhur ittifakı hassasiyeti göz ettik.

Yazıcıoğlu'nun şüpheli ölümü

Baştan itibaren farklı yönlere yönlendirme var. Hatırlayın olay ilk olduğu anlarda özellikle de Fethullahçı yapılanmanın güçlü olduğu dönemde bu bir Ergenekon operasyonu denildi.

Yani Ergenekon'un gizli tanığıydı onun için susturuldu gibi böyle çok alçakça iftiralar da bulunuldu. Biz o zaman da Şehit Muhsin Yazıcıoğlu'nun asla gizli tanık olmadığını olmayacağını çünkü onun mert bir insan bildiği varsa bunu çıkar kamuoyuna açıkça ifade eder. Kimseden çekinmez bedelse de bedelini zaten geçmişte misliyle ödemiştir. Allah'tan başka da kimseden korkusu olmayan bir insandı.

Biz buna yakından da şahitlik ettik. Daha sonra tabii ben bu açıdan sonuna kadar çok yakından takip etmiş belki de dosyaya çok tafsilatlı hakim olan birkaç kişiden birisiyim.

Bütün bu süreci biliyorum. Yani bir de şöyle bir durum daha var. Ben aynı zamanda Muhsin Başkan'ın son dönemde en yakınında olan kişilerdenim.

Herkesin onu terk ettiği bir dönemde bırakıp gittiği bir dönemde artık siyasi bir başarı göremeyince biz sonuna kadar onunla birlikte olmuşuz. Şehadeti ne kadar öncesinde biliyoruz. Daha sonraki süreçte bu dosyaya 2 kere takipsizlik kararı verildi.

Biz bunların ikisini de kaldırdık. En son ikinci karar verildiğinde hain darbe girişimine sadece birkaç ay önceydi. Biz yine buna da itiraz ettik.

Bizim bu itirazımızdan 3-5 gün sonra zaten darbe gerçekleşti. 

Daha sonraki süreçte Bakanımız Sayın Cumhurbaşkanı bütün gayret gösterdiler. Yargılamalar üst düzeyde devlet memurlarıyla ilgiliydi ve burada ceza alanlar oldu. Beraat edenler de oldu.

Mahkeme var Kahramanmaraş'ta buradaki mahkemede de bu davayı sulandıran başka yere yönlendiren ağırlıklı fetö'cülerin yargılandığı 20 kişinin yargılandığı bir dava var ve o devam ediyor.

Biz başından beri şunu söylüyorduk 9 kişilik bir komisyon kurulması gerekiyordu. Başta yanlış yapıldı. 3 kişilik bir uzman olmayan komisyon kuruldu.

Geçtiğimiz yıl yaptığımız 5 saatlik 10 saatlik toplantılar yaptık. Neticede 9 kişilik yeni bir bilirkişi araştırma Komisyonu kuruldu. 

Bu raporda inşallah burada 4-5 tane şüphe var soru var. Bunun aydınlatılması lazım. İnşallah bunlar aydınlatılınca bu mesele vuzuha kavuşacaktır.

Muharrem Erkek - CHP Genel Başkan Yardımcısı

Asgari ücretle ilgili bir beklenti var sizin aklınızdan geçen ve bugünkü ekonomi şöyle düşündüğünüzde yılbaşında asgari ücretle ilgili Sizin düşünceniz nedir ?

Hayat Valla artacak döviz yükselmeye devam maalesef. Alım gücü yine bianda eriyecek.

Sistem sistem diyoruz ama bu sistemle merkez bankası bağımsız olabilir mi? Sermaye Piyasası Kurulu bağımsız olabilir mi?

Bu sistemle devam ettiğiniz sürece uçuruma sürüklenirsiniz.

Yoksulluk sınırı belli, Açlık sınırı belli. Insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesini sağlamak zorunda hükümeti. 

AK Parti Grup Başkanvekili Hamza Dağ - 

Sabah saatlerinden bu yana anketler çok tartışılıyor. Kimine göre manipülatif kimine göre gerçekleri veriyor. AK Parti anket Partisi. En çok ölçümleme yapan partilerden bir tanesi. Anket sonuçları neyi gösteriyor ?

Anketlerin sonuçları hatta şu anda piyasada anket firması ismini gördüğümde altındaki oranlara bakmam.  Son rakama falan gerek yok. Toplumda söylenen her rakam manüpülasyon içeren rakamlardır.

Ama şunu söyleyebilrim. Trend, AK Parti yükseliştedir. Recep Tayyip Erdoğan yükseliştedir. Cumhur İttifakı yükselişe doğrudur. 

Bizdeki şu anki rakamları söylemek istemiyoruz. Çünkü bu bizim tabanımızı rehavete sevk edebilir. Bizim Haziran ayından bu yana Trendimiz tamamen yukarıya dönük ve 2023 Haziran'a kadar bu Trend yukarıya doğru devam edecektir.