Kurumlarda yapılandırma kuyruğu: Yıl sonunda bitiyor

Milyonları ilgilendiren yapılandırma desteğinde başvurular yıl sonunda sona eriyor. Vatandaşlar, borcunu yapılandırmak için sıraya girdi.

Kurumlarda yapılandırma kuyruğu: Yıl sonunda bitiyor

Antalya’da sigortalı ve işverenlerin borçlarına ilişkin 7256 sayılı kanun ile 31 Aralık 2020 tarihine kadar getirilen ödeme kolaylığı, SGK İl Müdürlüğünde yoğunluğa neden oldu. HES kodu sorgulanıp ateşleri ölçülerek içeriye alınan vatandaşlar, hizmet binasında borcunu yapılandırmak için sıraya girdi. 

SGK borçları için son başvuru 31 Aralık 2020, ilk taksit son ödeme süresinin ise 1 Mart 2021 olacağını açıklandı.

Sigortalı eleman çalıştıran işverenler e-Sigorta üzerinden, primlerini kendi ödeyen sigortalılar ise e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecek. Borçlular, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine müracaat edip, işlemlerini yaptırabilecek.

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nejat Deniz, yapılandırmanın sadece prim borcunu kapsamadığını, aynı zamanda idari para cezaları, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacakların, 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyasını da içine aldığını söyledi.

Son taih 31 Aralık

Özellikle BAĞ-KUR borçlularının e-Devlet üzerinden doğrudan başvuruda bulunabileceğini hatırlatan Deniz, "Biz işlemleri yaptıktan sonrası ise ödeme planlarını yine e-Devlet üzerinden görebilecekler. İşverenlerimiz de e-sigorta üzerinden yapabilmekteler. Yine onlar da ödeme planlarını e-sigorta üzerinden kendilerine ulaştıracağız. Bu kapsamda herhangi bir başvuru için ıslak imza olmadan, elektronik ortamda e-Devlet ve e-sigorta üzerinden daha kolay ve daha pratik, kendileri açısından da iyi bir netice olacağını belirtmek istiyoruz. E-Devlet, e-Sigorta üzerinden başvurmayan sigortalılarımıza da tüm hizmetlerimiz birimlerimizde yoğun bir şekilde işlemlerini yapmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Yoğun talep
Yapılandırma sonrası yoğun bir başvurunun olduğunu aktaran Deniz, “Vatandaşımızın bu konuda ilgisini görmekteyiz ve memnuniyet duyuyoruz. Yapılandırma çok büyük avantajlar sağladığını, vatandaşlarımızın borçlarını öncesinden kontrol ederek sorgulamasını, böyle bir borcu olduğunu görüyorsa da hiç beklemeden e-Devlet, e-Sigorta’dan ya da kurumumuza müracaat ederek yapılandırma yapmalarını istiyoruz” dedi.