Kuyumculara teminat şartı geliyor

Kuyumculuk faaliyeti yürütülecek işletmelere teminat gösterme şartı Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik taslağı ile görüş ve önerilere sunuldu. Yeni yönetmelikle ayrıca kuyumcularda döviz alım ve satımı ile aracılık faaliyetleri yürütülmesinin önüne geçilecek. İşte ayrıntılar...

Kuyumculara teminat şartı geliyor

Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik ile kuyumculuk faaliyeti yürürecek işletmelere teminat gösterme şartı getiriliyor. Kuyumcular kamu bankalarına 500 gram altın teminat yatıracak. Görüş ve önerilere sunulan taslakta kuyumcularda döviz alım ve satımı ile aracılık faaliyetleri yürütülmesinin önüne geçilecek bir madde de yer aldı.

Buna göre, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi kapsamında Faz 2 uygulamasına 2021'de geçilecek. Kuyumcu açmak isteyenlerin kamu bankalarına beş yüz gram altın teminatı yatırması zorunlu olacak. Sektöre yeni düzen getirecek Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik taslağı Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandı ve sektör temsilcilerinin görüşüne sunuldu.

Taslağa göre, kuyum ticareti ile uğraşmak için yetki belgesi alınması zorunlu olacak. Belgesiz kuyumculuk yapanlara idari para cezası uygulanacak. Yetki belgesi Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilecek. Belgeyi alabilmek için en az lise mezunu olmak, iflas etmemiş, konkordato talebinde bulunmamış olmak, faaliyet konusuyla ilgili ustalık belgesine sahip olmak gibi şartlar aranacak.

Taslağa göre, kuyumcu açmak isteyene teminat şartı da getirilecek. Bu kapsamda, kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba beş yüz gram altın teminat olarak yatırılacak. Bu teminat bloke olarak izlenecek. Yetki belgesinin iptali halinde, il müdürlüğünün bildirimine istinaden teminat tutarından vergi, resim ve harç yükümlülükleri karşılandıktan sonra kalan tutar ilgili kuyum işletmesine ödenecek.

Kuyum ticaretiyle iştigal edilen iş yerinde, döviz alım satımı ve aracılık dahil herhangi bir ticari faaliyette bulunulmayacak.