Leyen: Yardımları kesmenin zamanı değil

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen "Birliğin Durumu" başlıklı konuşmasında, "Yardımları kesmenin zamanı değil" dedi.

Leyen: Yardımları kesmenin zamanı değil

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı ilk "Birliğin Durumu" başlıklı konuşmasında, Avrupa Birliği'nin (AB) üye ülkelere verdiği ekonomik desteklerin önemini vurguladı.

Von der Leyen konuşmasında, AB'nin üyelerine destek vermekle, bölgedeki finansal istikrarın korunması arasında bir dege sağlaması gerektiğine dikkat çekti ve Avrupa Komisyonu'nun, AB ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yeniden büyümeye başlamasını beklediğini söylerken, kriz yönetimi için AB'nin, daha kötü senaryolar dönemine hazırlık amacıyla, eczacılık ürünleri gibi stratejik kaynakları biriktirmeyi sürdürmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen uzun zamandır beklenen 'Avrupa Birliği'nin durumu' ile ilgili yıllık konuşmasını yaptı. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan von der Leyen Doğu Akdeniz'de yapılan sondaj çalışmaları ile ilgili Türkiye'yi 'komşularına gözdağı verme girişimleri' konusunda uyardı.

Von der Leyen, "Türkiye önemli bir komşu ülke ve bu hep böyle olacak. Coğrafi olarak yakınız ancak aramızdaki mesafe giderek büyüyor" dedi.

 Von der Leyen, "Evet Türkiye bazı sorunlar yaşayan bir bölgede bulunuyor. Milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor, bunun için önemli ölçüde ekonomik yardımda bulunuyoruz. Ancak hiçbir şey komşularına gözdağı verme girişimlerini haklı çıkaramaz" dedi.

Kıbrıs ve Yunanistan'a desteğini bir kez daha yineleyen von der Leyen, "Bölgede tansiyonun düşmesi her iki tarafın çıkarlarını karşılayacak. Yapmamız gereken tek şey, tek taraflı kararlardan kaçınmak böylece müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamak. Kalıcı çözümler ve istikrara giden tek yol budur" dedi.

AB, yeni bir göç paktı açıklayacak
Ursula von der Leyen tüm üye ülkelere çağrıda bulunarak göç konusunda çabaların artırılmasını talep etti. Avrupa Komisyonu Başkanı, "Yunanistan'daki Moria kampındaki görüntüler Avrupa Birliği'nin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin önemini gösteriyor. Üye ülkelerin daha fazla çaba sarfetmesini istiyoruz. Göç krizi Avrupa Birliği'nin üstesinden gelmesi gereken bir sorun. Herkes sorumluluğunu üstlenmeli" dedi.

Avrupa Birliği'nin geçmişten bu yana göçle karşı karşıya bulunduğunu belirten Von der Leyen bu durumun toplumu kültürel açıdan zenginleştirdiğini ve bunun hep böyle olacağını dile getirdi. 2015 yılında yaşanan göç krizinin üye ülkeler arasında görüş ayrılıklarına neden olduğunu ifade eden von der Leyen, bu konuda bazı 'yaraların' açıldığını ifade etti.

Von der Leyen Avrupa Komisyonu'nun dayanışma kapsamında önümüzdeki haftalarda yeni bir göç paktı açıklayacağını duyurdu.