Türkiye'den Libya'ya çatışmaları durdurma çağrısı

Libya'nın başkenti Trablus’ta bu sabah ülkenin batısında faaliyet gösteren iki grup arasında başlayan çatışmalar şiddetlenerek sürüyor. Dışişleri Bakanlığı, Libya'da yaşanan gelişmeler hakkında çağrıda bulundu.

Türkiye'den Libya'ya çatışmaları durdurma çağrısı

Dışişleri Bakanlığı, Libya'da yaşanan gelişmeler hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Libya'da devam eden ve sivillerin de ölümüne neden olan çatışmaları büyük bir endişeyle takip ediyoruz.

Sahada büyük çabalarla tesis edilen sükunetin korunması, Libya'nın güvenliği, istikrarı ve geleceği bakımından kritik önemdedir. Tarafları, bunun idrakiyle hareket etmeye, itidal ve sağduyuya davet ediyor; çatışmaları derhal durdurmaya çağırıyoruz.

Şiddetin artması, Libya halkının kalıcı barış ve istikrara kavuşma azmini ve başta seçimlerin düzenlenmesi olmak üzere siyasi sürecin ilerletilmesi vizyonunu da riske atmaktadır. Bu bakımdan, tarafların silahlan susturmalarını ve bir an önce sorunlarını barışçıl yollarla çözüme kavuşturmaya odaklanmalarını bekliyoruz.

Türkiye, Libya'nın kalıcı istikrar, refah ve güvenliği için, Libya halkının da arzu ve beklentileri çerçevesinde, adil, hür ve ülke sathında seçimlerin bir an önce yapılmasını elzem görmektedir. Bu bağlamda, BM kolaylaştırıcılığında hukuki altyapı çalışmalarının süratle tamamlanması gerekmektedir.

Bu hedefler doğrultusunda, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Libyalı kardeşlerimizin yanında durarak, kalıcı barış ve istikrarın tesisi için her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.

Bilanço artıyor

Libya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölü ve yaralı sayısına ilişkin kamuoyuna bilgi verildi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, çatışmalarda 12 kişinin öldüğü, 87 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Sabah saatlerinde İlk Yardım Kurumu tarafından yapılan açıklamada, bir kişinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Ne olmuştu?

Libya'da 24 Aralık'ta devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılmasına karar verilmiş, ancak adaylık krizi nedeniyle seçimler iptal edilmişti. Ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi, Şubat ayında Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin dolduğunu belirterek eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı başbakan olarak seçmişti. BM tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Cenevre Anlaşması'na aykırı hareket edildiğini, görevi seçilmiş bir hükümete devredeceğini belirterek istifa etmeyi reddetmişti.Her iki taraf da farklı milisler tarafından destekleniyor. Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilip öldürülmesinden bu yana ülke yönetimi, doğu ve batı olarak ikiye bölünerek kaosa sürüklendi.