Macar bilim insanları Mars'tan gelen göktaşı üzerinde yaşam izi tespit etti

Mars'tan koparak dünyaya düşen gök taşı üzerinde yaşam izlerine rastlandı. Macar bilim insanları, mikrobik seviyede yaşam isi bulunduğunu tespit etti.

Macar bilim insanları Mars'tan gelen göktaşı üzerinde yaşam izi tespit etti

Macar bilim insanları, Mars'tan koparak dünyaya gelen bir gök taşının üzerinde mikrobik seviyede yaşam izleri bulmalarını açıkladı. Bu açıklamanın detayları ile 90'lı yıllarda NASA'nın açıkladığı veriler birbiriyle örtüşüyor.

Macaristan Bilim ve Astronomi Araştırma Merkezi'nde ALH-77005 adlı gök taşını inceleyen bilim insanları, buldukları biyolojik izlerin bir canlıya ait olduğunu kaydetti. Son yıllarda insanoğlunun ilgisini cezbeden Mars hakkında bir çok detay ortaya çıktı. Araştırmacılar, insanların Mars'ta yaşayabileceğini düşünüyor.

Demir pası yiyerek hayatta kalmış

Kızıl ötesi teknolojisi kullanılan araştırma Open Astronomy dergisinde yayımlandı. Özel lenslerin kullanıldığı araştırmada Mars'ta yaşayan mikropların ve diğer mikro organizmaların gök taşı üzerinde doku izleri bıraktıkları ifade edildi. İzotop testi ile ulaşılan sonuçlara göre bakteriler demir pası yiyerek hayatta kaldı.

1996 yılında NASA'da görevli Amerikalı bilim insanları Mars'tan gelen ALH 84001 adlı gök taşı üzerinde yaptığı araştırmada benzer sonuçlara rastlamıştı. O dönemde incelenen gök taşının dört milyar yıl önce oluştuğu ve Dünya'ya da 13 bin sene önce düştüğü açıklanmıştı.

NASA'nın incelediği gök taşı 1977-78 yılında Japonya Ulusal Enstitüsü tarafından Kuzey Kutbu'ndaki bir araştırmada bulunmuş, ALH-77005 ismi verilen kaya parçası daha sonra ABD'li yetkililere gönderilmişti.