Macaristan ile kritik görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Macaristan ile kritik görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı ErdoğanMacaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında, " İlk etapta ikili ticaretimizde 6 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz." diyerek "Macar yatırımcılara gereken desteği vermeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Macaristan ve Türkiye arasında 9 anlaşmaya imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "Macaristan Başbakanı değerli dostum Orban'ı misafir etmekten bahtiyarlık duyuyorum. Bugün Macaristan ile 2013 senesinde korduğumuz konseyin 5. toplantısını gerçekleştirdik. İlişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele aldık.

Uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Ekonomik ilişklerimiz gittikçe gelişiyor. Yatırımcılarımızın Macaristan'a olan ilgisinin artmasından mutluluk duyuyoruz. Bu hedeflerimizin de üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Biz de Macar yatırımcılara gereken desteği vermeyi sürdüreceğiz. İlk etapta ikili ticaretimizde 6 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz.

NATO müttefiklerini olarak savunma sanayiinde büyük iş birliği potansiyeline sahibiz. 2024 yılını Türkice Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız.

"Örnek olmasını temenni ediyorum"

Görüşmemiz 101 parça tarihi eserin yeniden kavuşmasına da vesile oldu. Bundan ötürü Macar makamlarına hassasiyetleri için teşekkür ediyorum. Bu işbirliğinin başka ülkelere de örnek olmasını temenni ediyorum.

Yarın İstanbul'da Türk Konseyi zirvesine Sayın Orban da katılacak. Macaristan ile yürüttüğümüz iş birliği ve dayanışmayı daha ileriye götürmekte kararlıyız.

İlk kez bir uluslararası toplantıyı bizim için 'yaslı ada' olan ve adını Demokrasi ve Özgürlükler Adası koyduğumuz bu güzel adamızda yapacağız."

"Bizim değiller ve sahibine iade ettik"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, "Ele geçirdiğimizi tarihi eserler bizim de hoşumuza gitti ancak bizim değiller ve sahibine iade ettik. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Türk dostlarımız maske yapımındaki malzemeleri hiç düşünmeden hemen Macaristan'a gönderdiler. Yarın da Macaristan önemli ölçüde Afrika'ya aşı bağışında bulunacak." ifadelerini kullandı. 

Macaristan güvenlik güçleri, 29 Ekim 2016'daki kontrolleri sırasında, bir Türk vatandaşının yönetimindeki tırda, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olması muhtemel 101 parça obje ele geçirildiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirmişti. 

"Nankörlüktür"

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in mülteci açıklamalarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlüktür. Zira şu anda Türkiye'de toplam 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Bunun 4 milyona yakını sadece Suriyeli" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan sözlerini, "Kapıları açacak olursak, Yunanistan ne yapar bilemem. ürkiye tarafından kaynaklandığını söylemek nankörlüktür. Miçotakis ve avanesi yalanla gün geçiriyorlar, dürüst davranmadıkları için de güven telkin etmiyorlar. Ege'de Akdeniz'de göçmenleri sulara nasıl gömdüklerinin belgeleri var elimizde. Yunanistan'ın kendisi ABD'nin üssü haline geldi. Kendilere seçtikleri komşu yanlış bir komşu. Biz NATO üyesiyiz, ABD NATO üyesi, Yunanistan da öyle. Üyeler olarak Amerika en çok destek veren taraf olduğuna göre biz neden birbirimize düşüyoruz? Asker sayısı olarak Türkiye ABD'den sonra ilk 7'de yer alıyor. Yunanistan'ın böyle bir durumu yok, Yunanistan çok gerilerde. Biz kendimize güveniyoruz, inanıyoruz. Biz bu bölgenin sigortasıyız" diyerek tamamladı.