Eskişehir'de feci şekilde can verdi!.. Acı gerçeği bacağındaki halka ortaya çıkardı!

Macaristan’ın Budapeşte şehrinde 34 yıl önce dünyaya geldiği belirlenen bir leylek, 2500 Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bir enerji nakil hattına çarparak can verdi.

Eskişehir'de feci şekilde can verdi!.. Acı gerçeği bacağındaki halka ortaya çıkardı!

Doğa Araştırmaları Derneği, ölü bulunan leyleğin Macaristan’da kayıtlara geçen en yaşlı kuş olduğunu ifade etti.

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yaşayan bir kişi, enerji nakil hattına takılarak ölmüş bir leylek buldu. Vatandaş, leyleğin bacağındaki “Budapest X843” numaralı metal halkanın fotoğrafını Doğa Araştırmaları Derneği’ne gönderdi. Macaristan kuş halkalama merkezi ile kontak kuran Doğa Araştırmaları Derneği, leyleğin Macaristan’ın Tolna şehrinde 14 Haziran 1985 tarihinde halkalandığı bilgisine ulaştı. Buna göre gelen veriler üzerineMacaristan'da bilinen en yaşlı kuşun Eskişehir'de bulunan leyleğe ait olduğu tespit edilmiş oldu.

Doğa Araştırmaları Derneği yetkilileri konuyla ilgili şu açıklamarı yaptı...

"Leyleklerin ortalama ömürlerinin 25 yıl olduğu kabul edilmektedir. Bilinen en yaşlı leylek ise 39 yaşında. Eskişehir’de bulunan leylek ise Macaristan’da kayıtlara geçen en yaşlı kuştu. Tam 34 yaşındaydı. Sonbaharda kuzeyden güneye inerek kışı sıcak ülkelerde geçiren leylekler ilkbaharda kuluçka alanlarına geri dönüyorlar. Temmuz ayı leyleklerin yavrularını büyütüp uçurmaya başladıkları bir dönem. Bu dönemde erişkin leylekler genellikle üreme bölgelerinde bulunmaktalar. Macaristan’da dünyaya gelen leyleğin bu yüzden de Eskişehir’de yuva yaptığı tahmin ediliyor.

Kuşların yarısından fazlası göç yolunda hayatlarını kaybediyor. Leylek ölümlerinde bilinen tehditlerin başında enerji nakil hatları geliyor. Her yıl binlerce leylek enerji nakil hatlarına çarparak ölüyor."