'Madamın' parmağı...

tv100 Ana Haber Bülteni sunucusu Oğuz Haksever, Fransa'daki seçimlerde 2. tura kalan aşırı sağcı Marie Le Pen'nin siyahi bir kadınla paylaştığı ve tüm dünyada gündem olan fotoğrafını yorumladı.

Fransa'da aşırı sağcı, İslam karşıtı ve ırkçı olarak tanınan cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen'in sosyal medya hesabından siyahi bir kadınla paylaştığı fotoğraf gündem oldu. Le Pen'in, kadına dokunurken ortaya çıkan görüntüsü tepki çekti.

Haksever, skandal fotoğrafa ilişkin çarpıcı bir yorum bulundu. 

Haksever, ''Bu fotoğraf üzerinde daha da durmak lazım. Bir televizyon haber bülteni için süre uzun olabilir ama kısa bir tarihi hatırlama olacak hepimiz İçin.  İnsanlarda dokunma konusunda çok sayıda bilimsel araştırma yapılmış. Üstelik bu çalışmalara Fransızlar önemli katkıda bulunmuş. Dokunmanın yararları konusunda 8 madde oluşturmuşlar. bunlar içinden bazılarını sayalım. Dokunmanın insana yararları, Madam Le Pen’in o derin tedirginliğini açıklayacak nitelikte. 

Mesela dokunmak şiddeti azaltıyormuş. dokunmak karşılıklı güveni de artıran insani bir jestmiş. Takım ruhunu da geliştirirmiş. Ayrıca insanların bağışıklık sistemini de güçlendirirmiş. Herhalde madamın zihinsel olarak herkesi insan kabul etme konusunda bağışıklığı, çok ciddi bir direnci var. Bu nedenle kolunu değil de parmağının ucunu kullanıyor dokunmak için. Dokunmanın bir yararı daha… Öğrenmeyi geliştirirmiş. Bu dokunuştan, madamın bütün insanların eşit muameleye hakkı olduğu konusunu pek öğrenmek istemediği sonucu çıkarılabilir mi? yanıtı sizde…

Yüzler ve ellere de bakalım isterseniz.  Madamın yüzü gülümsüyor elleri korkuyor. Siyah hangendinin de yüzü gülümsüyor ama gözleriyle uzaklara bakıyor. Tarihin derinliklerine bakıyor olabilir mi? vatandaşı olduğu ülkenin ve avrupa’daki diğerlerinin yaptığı köle ticaretini, bu ticaret üzerinden zenginleştirdiklerini, afrikadaki sömürgelerinde karın tokluğuna ağır işleri yapmakta zorlanan insanların kollarını bacaklarını kestiklerini, Belçika Kongo’sunda kendilerinin de kabul ettiği soykırımı, zhatta kolonilerinden getirdikleri yerli insanlardan hayvanat bahçesi gibi insanat bahçeleri kurduklarını, ama birinci dünya savaşında Senegalli siyah erkekleri cepheye gönderdiklerini siyahları aşağıladıklarını görüyor olabilir mi?'' ifadelerini kullandı.