Madde bağımlıları 'çip tedavisi' ile bağımlılıktan kurtuluyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezi, halk arasında ‘çip tedavisi’ olarak bilinen yöntem ile uyuşturucu bağımlılarını vücutlarına yerleştirilen çiple bağımlılıktan kurtarıyor.

Madde bağımlılığında ‘Naltrekson İmplantı’ yani ‘çip tedavisi' yöntemi ocak ayından itibaren Diyarbakır Dicle Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezinde uygulanmaya başlandı. Tedavi gören 60 kişiden birinde oluşan alerjik reaksiyon sonucu çip çıkartılırken, geriye kalan hastalarda yüksek seviyede başarı oranı sağlandı. Ağız yoluyla veya düzenli muayeneye gelmeyen bağımlılar için uygulanan yöntem, 15 dakika içinde  yoksunluk semptomlarını kesin biçimde kontrol altına alıyor.

Çip nasıl yerleştiriliyor?

Çip iki dikiş ile karın bölgesine yerleştiriliyor. Kendiliğinden yavaşça kana karışarak eriyen ve etkisini ilk 3 günde gösteren tedavi, 3 ay devam ediyor. Tedavinin 3 defa tekrarlanması öneriliyor. 

"Tedavi öncesi son 3 gün maddenin alınmamış olması gerekir"

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Atlı, çip uygulaması yapılırken hastanın son 3 gün içerisinde uyuşturucu madde kullanmamış olması gerektiğini söyledi. Atlı "Özellikle son bir yıldır, ocak 2020’den beri neredeyse haftada 1-2 tane takıyoruz. Pandemi olmasına rağmen eroin bağımlıları özellikle gelmeye devam ediyor" dedi.

"Yeni başlayanlar sonradan kurtulamıyor"

Madde bağımlısı A.E. , yeni başlayanları uyararak sonradan bırakılmadığını, bırkabilmek için 10 yıldır mücadele ettiğini, en sonunda çip uygulamasını denemeye karar verdiğini söyledi. A.E., "Yaklaşık 10 yıldır eroin maddesi kullanıyorum, çip için başvuru yaptım şimdi takıyorum. Kendi isteğime geldim, özellikle yeni başlayanlar sonradan kurtulabileceğini zannediyor. Öyle bir şey yok, kendi çabalarımla aralıklarla bıraktım ama hiç çipli tedaviye başvurmadım. Bu tedaviye devam edeceğim” dedi.