MİB: Yerli Makine İzleme Komitesi kurulsun

MİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, ihracatı teşvik programları, sanayi hamle programında onaylanmış projelerin hızlandırılması, yerli makine kullanımında kamu alımında kolaylıkların sağlanması gibi konularda çalışma yapmak üzere bir komite kurulmasını önerdiklerini söyledi.

MİB: Yerli Makine İzleme Komitesi kurulsun

Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, ihracatı teşvik programları, sanayi hamle programında onaylanmış projelerin hızlandırılması, yerli makine kullanımında kamu alımında kolaylıkların sağlanması gibi konularda çalışma yapmak üzere bir komite kurulmasını önerdiklerini söyledi.

Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer geçen ay düzenlenen "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi: Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Teknoloji Merkezi ve 40 Fabrika Açılış Töreni"nin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini anımsattı. makine üreticileri olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çok yakın bir ilişki kurduklarını aktararak, "Önerdiğimiz Yerli Makine İzleme Komitesinin, makine ile ilgili yatırım ve ihracat teşvik mevzuatı, yerli makine kullanımının teşviki, sektör firmalarının ihracat ve yatırım kredilerine ulaşımı, kamu alımlarında yerli makine kullanımına öncelik tanınmasına ilişkin mevzuatın geliştirilmesi, sanayi hamle programı kapsamında onaylanan projelerin uygulanmasının hızlandırılması gibi temel konularda çalışmaları koordine edebileceğini ve hızlandırabileceğini değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Makine sanayisi öncelikli ilan edildi"

Gencer, Türk makine sektörünün yılda 20 milyar dolara yakın ihracat getirisi bulunduğunu aktararak sözlerine şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız görüşmede Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile Ticaret Bakanımız da hazırdı. Biz orada mutlu olduğumuz birkaç konuyu dile getirdik. Türkiye'nin 11. Kalkınma Planı, Sanayi Hamle Programı ve İhracat Ana Planı'nda Türkiye'de ilk defa makine sanayisi öncelikli sanayi ilan edildi. Biz bugüne kadar böyle önemli bir anlayışı ilk defa yaşıyoruz. Bundan dolayı tüm üyelerimiz adına çok memnun olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bu durum Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ihracata dayalı büyüme programında bize sorumluluk veriyor."

Dünya olarak yepyeni bir sürece girildiğine değinen Gencer, ticaret savaşlarının ve içe kapanmaların sert yaşandığı, salgının adeta çarpan etkisi haline döndüğü, tüm tedarik zincirleri ve lojistik yapılarının değiştiği bir dönemde yeni ticaret algısının ortaya çıktığına işaret etti.

'Yerli Makine İzleme Komitesi neler yapabilir?'

Yerli Makine İzleme Komitesinin kurulması taleplerindeki gerekçeleri sıralayan Gencer, şöyle konuştu: "Bu Yerli Makine İzleme Komitesi neler yapsın? İhracatı teşvik programları, sanayi hamle programında onaylanmış projelerin hızlandırılması, yerli makine kullanımında kamu alımında kolaylıkların sağlanması gibi birçok temel konuda daha etkin çalışması noktasında biz şirketlerle Bakanlık arasında köprü rolümüzü daha etkin oluşturalım niyetiyle önerdiğimiz bir konuydu. Komitenin, makine ile ilgili yatırım ve ihracat teşvik mevzuatı, yerli makine kullanımının teşviki, sektör firmalarının ihracat ve yatırım kredilerine ulaşımı, kamu alımlarında yerli makine kullanımına öncelik tanınmasına ilişkin mevzuatın geliştirilmesi, hamle programı kapsamında onaylanan projelerin uygulanmasının hızlandırılması gibi temel konularda çalışmaları koordine edebileceğini ve hızlandırabileceğini değerlendiriyoruz. Biz sıcak karşılandığımızı düşünüyoruz."