Mandalina ihracat rekoru kıracak

Türkiye, mandalina ihracatında son 10 yılın rekorunu bekliyor. 10 gün sonra hasadın da hız kazanacağı açıklandı.

Mandalina ihracat rekoru kıracak

Mandalina ihracatında, yeni tip koronavirüs etkisiyle yeniden rekor beklentisine girildi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre, Türkiye 2019'da 57 ülkeye ihraç ettiği mandalinadan 347 milyon dolar döviz girdisi sağladı.

Mandalina ihracatında ilk sırada Türk yaş meyve sebzesini en çok tüketen Rusya pazarı yer aldı. Bu ülkeye 189 milyon dolarlık mandalina ihraç edildi. Rusya'yı 56 milyon dolarla Ukrayna ve 27 milyon dolarla da Irak izledi.

Türkiye'nin önemli mandalina üretim merkezlerinden İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde Satsuma cinsi mandalinanın hasadı devam ediyor. 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaklaşık 10 gün sonra hem hasadın hem de ihracatın hız kazanacağını vurguladı.

Bu yıl Türkiye genelinde mandalina rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 25 artış beklendiğini ifade eden Uçak, "Kaliteden de oldukça memnunuz. Havaların serinlemesi ve yağmurla daha da iyi olacak. Hem iç piyasaya hem de dış piyasaya yetecek bol miktarda ürünümüz var" diye konuştu.

Salgın nedeniyle narenciye ürünlerine talepte yükseliş beklediklerini dile getiren Uçak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 347 milyon dolarlık mandalina ihracatıyla rekor kırmıştık. Bu sene mahsulün iyi olmasıyla 400 milyon dolarlık ihracatı hedefliyoruz. Ülke çeşitliliğinde de hedefimiz 57 ülkeyi 157 ülke yapmak. Alternatif pazarlara odaklanmamız lazım. Bu mandalinayı yiyen bir daha istiyor. Ürün pazarda kendi kendine kalıcı oluyor."

İlk ihracat Balkan ülkelerine

Türkiye'nin meyve sebze ihracatının her yıl arttığını kaydeden Uçak, "Türkiye'den ilk ihracatı Balkan ülkelerine yaptık. Rusya'dan da çok ciddi talep var her zamanki gibi" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2019'daki mandalina ihraç ettiği ilk 5 ülke şöyle:

ÜLKE İHRACAT (MİLYON DOLAR)
RUSYA 189
UKRAYNA 56
IRAK 27
ROMANYA 8
SIRBİSTAN 7,7