Marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka bileklik nasıl çıkarılır, nereye asılır?

Bir balkan geleneği olan Baba Marta (Marta Nine) günleri sona erdi. Bu geleneğe özgü dilek dilemek ve şans getirmesi için takılan "marteniçka" olarak adlandırılan sembol bilekliklerin Mart ayının bitmesiyle birlikte ne zaman çıkarılacağı merak ediliyor. Peki, Marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka bileklik nasıl çıkarılır, nereye asılır? Marteniçka hangi ağaca bağlanır, nasıl bağlanır? İşte detaylar…

Marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka bileklik nasıl çıkarılır, nereye asılır?

Balkanlardan gelen özellikle de, Bulgaristan’a has bir gelenek olarak Türkiye’de sürdürülen Baba Marta günleri mart ayının bitmesiyle birlikte sona erdi. Bu günlerde yakınlara ve arkadaşlara hediye edilen "marteniçka" olarak adlandırılan sembol bilekliklerin de çıkarılmasının zamanı geldi. Geleneği sürdüren pek çok göçmen ve yakınları Marteniçka bilekliklerin nasıl çıkarılacağını ve ne zaman çıkarılacağı merak ediliyor.

MARTENİÇKA NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Martın başından itibaren takılmaya başlanan marteniçkalar, ayın son günü bitiminde çıkarılır.

MARTENİÇKA BİLEKLİK NASIL ÇIKARILIR, NEREYE ASILIR?

Kırmızı ve beyaz yün ipten yapılan Marteniçka bileklikler, Balkanlarda yaşayanların inançlarına göre çiçek açmış bir ağaç görüldüğünde ya da uçan bir leylek görüldüğünde bilekten çıkarılıp dilek tutularak ya doğaya bırakılıyor ya da çiçek açan ağaca bağlanıyor.

Marteniçka ne zaman çıkarılır? Marteniçka bileklik nasıl çıkarılır, nereye asılır? - Resim : 1

MARTENİÇKA NEDİR?

Baba Marta, bir diğer adıyla 'Marteniçka' Bulgaristan’da yaşayan Ortodoksların inançlarına göre baharın gelişini simgeleyen kutlamalardır. Bu şenliklerde, kırmızı beyaz iplerden hazırlanan 'Marteniçka' bileklikleri yapılıyor. Bu bilekliklere de Marteniçka adı veriliyor.

MARTENİÇKA HİKAYESİ NEDİR?

Baba Marta hikayesi dondurucu soğukların olduğu kışın sonunu ve sıcak ve güneşli baharın başlangıcını beraberinde getiren efsanevi bir figür olarak biliniyor. Baba Marta’nın, mutlu olduğunda güneşin parladığı ve öfkesi olduğun soğuk fırtınalar getirdiği düşünülür. Baba Marta öngörülemeyen mart ayında etkili olan havasının bir temsilidir. Mart fırtınaları ve karları Baba Marta’nın bahar temizliği olarak tanımlanır ve son yağan kar, Baba Marta’nın minderlerini sallarken düşen tüylerden gelir. Halk, 1 Mart günü kırmızı ve beyaz ipliklerden marteniçkalar yapar ve sevdiklerine hediye eder, Baba Marta’dan merhamet dilerler. Kışın daha hızlı geçmesini ve baharı getirmesini umarlar.