Masa başında çalışıyorsanız dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Düşünmek fiziksel işler kadar yorabilir!

Uzmanlar masa başında yapılan işlerin, beyin ve beden için fiziksel işler kadar yorucu olduğunu söylüyor. Beyinlerini zorlayan insanlar, fiziksel olarak yıpranabiliyor ya da fiziksel yorgunluk belirtilerini gösterebiliyor. Bir işe uzun süre konsantre olmak, beyinde toksik kimyasalların birikmesine neden oluyor, yani beynimiz kendini korumak için kapanıyor ve bu da bizi yorgun hissettiriyor.

Masa başında çalışıyorsanız dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Düşünmek fiziksel işler kadar yorabilir!

Yapılan bir çalışmada 40 kişi tam 6 saat bulmaca çözmeye zaman harcadı. Zor bulmacaları çözenler, günün sonunda daha büyük bir ödül alabileceklerken, daha küçük bir ödül aldılar. Bunun sebebi beyinlerinin yorulması ve kararlarını etkilemesiydi. Dürtüsel kararlar vermek, beyin enerjisi düştüğünde ortaya çıkan bir yorgunluk belirtisidir.

Yapılan testler 'glutamat' adı verilen beyin moleküllerinin, zor bir bulmaca çözerken seviyesinin arttığını göstermiştir. Bu durum beyin fonksiyonları için önemlidir fakat bir o kadar da tehlikelidir. Bu nedenle zorluk seviyesi çok yükseldiğinde beyni zorlamamak, daha az çalıştırmak gereklidir.

Dr. Mathias Pessiglione, yorgunluğun, beyin fonksiyonlarını korumak için çalışmayı bırakmamıza neden olan bir işaret olduğunu söylemiştir. Yapılan testler, beynini zorlayarak düşünenlerin glutamat adı verilen büyük bir beyin molekülü biriktirdiklerini gösterdi. Glutamat, beyin fonsiyonları için kritik öneme sahiptir fakat oldukça tehlikelidir de. Bu nedenle glutamat seviyesi yükseldiğinde beyin daha az çalışmalıdır.

Kaynak: The Sun