Maymun çiçeği Türkiye’ye sıçrar mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tv100’de anlattı

2 yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altında alan koronavirüs salgını bitmeden bir virüs daha ortaya çıktı. Avrupa'da hızla yayılan maymun çiçeği virüsü dünyayı alarma geçirdi.

İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya'da görülen maymun çiçeği virüsü, 4 ülkeye daha yayıldı.

Son olarak Fransa, Belçika, Almanya ve Avustralya’da görülen maymun çiçeği virüsü, dünyayı alarma geçirdi.

tv100 canlı yayınına bağlanan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Maymun çiçeği virüsü Türkiye’ye sıçrar mı?” sorusuna cevap verdi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bu çok yeni bir hastalık değil bilinen bir hastalık. Birçok hayvanın çiçek hastalığı var. Örneğin domuzlarda, sığırlarda ve maymunlarda görülüyor. Bu virüsler şu korkuyu yaratmasın bununla ilgili bir pandemi gelişmez. Genellikle bu virüslerin bulaşıcılığı zayıf olduğu için daha çok hayvandan insana bulaşıyorlar. Çok nadir durumlarda bunu tam almış ama henüz hastalık belirtisini göstermemiş bir insandan başka bir insana bulaştığı rapor edilmiş ama bunlar çok nadir durumlar. Bu virüs bir mutasyonla eğer insandan insana bulaş özelliği kazanırsa o zaman çok büyük bir tehlike ortaya çıkar. Çiçek hastalığı çok ağır bir hastalık. Milyonlarca insanı öldürmüş, kör bırakmış. Yalnız bunlarda mutasyon hızı grip virüsleri ve koronavirüsler kadar yüksek değil. Özellikle çiftliklerde çalışanlar, domuzla temas edenler, maymunla temas eden insanlar risk altında ve onlara aşı yapılıyor. Türkiye’de maymun sayısının çok fazla olmadığı için gerekse de domuz çiçeği içinde domuz yetiştirilmediği için genel anlamda Türkiye’de bir tehlike söz konusu değil” dedi.