MEB LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor?

LGS tercih kılavuzu ile 2021 lise taban puanları 5 Temmuz tarihinde başlayan tercih maratonuyla beraber gündemdeki yerini aldı. Peki; LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor?

MEB LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor?

Liselere geçiş sistemi kapsamında adaylar geçtiğimiz gün itibarıyla LGS tercih kılavuzu ve lise taban puanlarını göz önüne alarak işlemlerine başladı. 16 Temmuz'un son tarih olduğu bilinirken işlemler ise e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. 

MEB LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor? - Resim : 1

LGS TERCİHLERİ NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

LGS tercihleri 5 ila 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında e-Okul üzerinden gerçekleştirilecek. Yapılan tercihler ise mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır. Sınava giren ve Merkezî Sınav Puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır.

E OKUL LGS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

MEB LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor? - Resim : 2

LİSE TERCİH BAŞVURUSU YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları/proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

MEB LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor? - Resim : 3

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Kılavuza göre, "8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı" kriteri merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme kriterlerinden çıkartıldı.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde yerleştirme, sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü, sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yapılacak.

Yerel yerleştirmede ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri ve okul başarı puanları gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.

MEB LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor? - Resim : 4

LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecek.

SINAVA GİRMEYENLER LGS TERCİHİ YAPABİLECEK Mİ?

Sınava katılmayan öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

MEB LGS tercihleri nasıl yapılır, ne zaman bitiyor? - Resim : 5

SONUÇLAR 26 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

Bakanlığın takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları bugünden itibaren 16 Temmuz'a kadar tamamlanacak.

Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

Yerleştirme sonuçları, 26 Temmuz 2021 tarihinde "http://www.meb.gov.tr" adresinden ilan edilecek.