Mustafa Şentop yeniden Meclis başkanı

Son dakika haberi... TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem ikinci devre Meclis Başkanı seçimi için oy verme işlemi tamamlandı. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 557 milletvekilinin oy kullandığı seçimde 328 oyu alarak yeni dönemde TBMM Başkanı seçildİ.

Mustafa Şentop yeniden Meclis başkanı

Meclis Başkanlık’ seçimi Genel Kurul’da başladı. Başkanlık seçimi için ilk tur oylamalara geçildi.

İlk tur

İlk turda 5 aday da üçte iki yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Gizli yapılan ilk oylamada Mustafa Şentop (AK Parti) 324, Haluk Koç (CHP) 131, Erol Katırcıoğlu (HDP) 50,  Hüseyin Filiz (İYİ Parti) 34, Erkan Baş (TİP) 9 oy aldı. 

TBMM üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluk olan 400 oy alamadı. Başkanlık seçimi için 2. Tur oylamaya geçildi. 

İkinci tur

İkinci turda adaylar yine yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Gizli yapılan 2.tur  oylamada Mustafa Şentop (AK Parti)  329,   Haluk Koç (CHP) 133, Erol Katırcıoğlu (HDP)  53, Hüseyin Filiz (İYİ Parti) 36  2.  tur oylamada adaylar,  TBMM üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğu olan 400 oya ulaşamadı. 

Üçüncü tur

Başkanlık Seçimi 3. turunda AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, yeniden TBMM Başkanı oldu.  Mustafa Şentop 557 milletvekilinin oy kullandığı seçimde 328 oyu alarak yeni dönemde TBMM Başkanı seçildi.

 Meclis Başkanlığı seçimi

Anayasa hükümlerine göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi o yasama döneminin sonuna kadar devam ediyor.

TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, Başkan seçilmiş olacak.