Merkez Bankası faaliyete geçiriyor! Bankacılıkta tarihi değişim

Merkez Bankası, para transfer işlemlerinde faaliyete alacağı yeni ödeme sisteminin 18 Aralık'ta hizmete gireceğini duyurdu.

Merkez Bankası faaliyete geçiriyor! Bankacılıkta tarihi değişim

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamladığını açıkladı. Yeni sistemle 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren 11 banka ile pilot uygulama olarak başlayacak FAST sistemi ile havale-EFT ayrımı ortadan kalkıyor. Vatandaşların farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini 7 gün 24 saat gerçekleştirebilecek.

'Pilot dönemde 11 banka başlıyor'

Bloomberg HT'nin haberine göre, FAST Sisteminin ilk olarak 11 banka ile pilot yapılacağını söyledi. Pilot döneminde transferlerde 1.000 TL limit olacağı bilgisini veren bankacılar, daha sonra kademeli olarak hem limitin hem de banka sayısının arttırılacağını belirttiler. Belli bir noktadan sonra ise sisteme e-para kuruluşlarının da dahil olacağı ifade edildi. Bankacılar, FAST'a sadece para tarnsferi olarak bakmamak gerektiğini, aynı zamanda ödeme yöntemi çeşitliliği anlamında da çok önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada: "Böylece, TCMB’nin Ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır. Ödemeler alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir" denildi.