Merkez faizleri yükseltmedi! Mevduat faizleri açıldı

Merkez faizleri yükseltmedi! Mevduat faizlerinde makasın vatandaşın değil, bankaların lehine açılması şikayete neden oluyor.

Merkez faizleri yükseltmedi! Mevduat faizleri açıldı

Merkez Bankası’nın uzun süredir faizleri enflasyonun altında tutması bankaların karını katlamasına neden oldu. Bankalar kredi faizlerini yükseltirken, vatandaştan topladıkları mevduat faizini halen enflasyonun altında tutuyor.

Bankalar ihtiyaç kredisinde faiz oranını aylık 1,50’e kadar çekti. Bu oran masraflar hariç yıllık yüzde 20 faize denk gelirken, aynı bankanın yıllık mevduata yüzde 10 ile 12 arasında faiz verdiği görülüyor. Bazı bankalar 500 bin liranın üzeri mevduat faiz oranını pazarlıkla yüzde 13’e kadar çektiği belirtiliyor.

12’den al 20’ye sat

Merkez Bankası’nın faiz arttırmamasını gerekçe gösteren bankalar, vatandaşa verdikleri mevduat faizini enflasyonun bile altı olan rakama yani 11’e kadar çektiler. Özellikle 100 bin liranın altında mevduat için bankaların yüzde 10 ile 11 arasında faiz oranı verdikleri dikkat çekiyor. Öte yandan mevduat faizi ile kredi faizi makasının ilk kez bu kadar açıldığı da kaydediliyor.  Bu makasın vatandaşın değil, bankaların lehine açılması şikayete neden oluyor.