Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD, Trakya Bölgesi’nde yaşanacak fırtına ve sağanak yağışlar için vatandaşları uyardı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise vatandaşlara gönderdiği SMS ile uyarılarda bulundu.

Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya başta olmak üzere Marmara Bölgesi'ni etkisi altına alacak yağışlar ve şiddetli fırtına için vatandaşları uyardı. Meteoroloji, "turuncu" kodla uyarıda bulunurken, fırtına ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Marmara ve Batı Karadeniz’in batısında (İstanbul ile Trakya’nın Karadeniz’e bakan kıyı kesimleri) rüzgarın; bugün (Cumartesi) akşam saatlerinden sonra güney ve güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, yer yer 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir." denildi.
Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat... - Resim : 1
Fırtına pazartesi günü etkisini kaybedecek
Açıklamada "Fırtınanın; Pazartesi günü (12.12.2022) günün ilk saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir” ifadelerine yer verilirken, beklenen sağanak yağışlar için: “Trakya'da beklenen sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışların; 11.12.2022 Pazar günü sabah saatlerinden itibaren Edirne ve Kırklareli çevrelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar ve fırtına, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

AFAD kısa mesaj ile uyardı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise vatandaşlara gönderdiği SMS ile uyarılarda bulundu. AFAD tarafından vatandaşların cep telefonlarına gönderilen kısa mesajda; “Meteorolojiye göre bugün ve yarın fırtına beklenmektedir. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, baca gazı zehirlenmelerine karşı tedbirli olun” ifadeleri yer aldı.
Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat... - Resim : 2
İstanbul Valiliği'nden fırtına uyarısı
İstanbul Valiliği, kentte kuvvetli fırtına beklendiğini belirterek tedbirli olunmasını istedi. Valilikten yapılan uyarıda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmelerine yer verildi. Meteorolojinin değerlendirmesinde  "Rüzgârın; 10 Aralık 2022 Cumartesi akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak 11 Aralık 2022 Pazar günü bölge genelinde (İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova) güney yönlerden fırtına ve kuvvetli fırtına (50-80 km/saat), Edirne ve Kırklareli çevreleri ile Tekirdağ'ın doğusu ve İstanbul'un Avrupa Yakasında zaman zaman hamleli olarak tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesi ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.
Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat... - Resim : 3
Feribot seferlerine fırtına engeli
Balıkesir'de fırtına nedeniyle yarınki feribot seferleri iptal edildi. GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'den yapılan açıklamaya göre, yarın Narlı-Adalar, Narlı-Marmara ve Narlı-Paşalimanı-Avşa hattında planlanan tarifeli tüm seferler olumsuz hava koşulları dolayısıyla gerçekleştirilemeyecek. Çanakkale Boğazı ile adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan Gestaş firması, Kuzey Ege Denizi'ndeki fırtına nedeniyle, Gökçeada ve Bozcaada’ya bugün ve yarın yapılması planlanan tarifeli feribot seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.

Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat... - Resim : 4
Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından Aydın’da 11 Aralık Pazar günü görülecek olan kuvvetli sağanak yağışa karşı vatandaşlar uyarıldı. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada, "11.12.2022 Pazar günü sağanak yağışların Aydın il genelinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2), Aydın'ın kıyı ilçelerinde (Kuşadası, Didim, Söke) çok kuvvetli (51-75 kg/m2) olması bekleniyor. İl genelinde 12.12.2022 Pazartesi sabah saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenen kuvvetli yağışlarla birlikte; sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve fırtına, hortum oluşma riski, kıyı kesimlerde dolu yağışı, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara kar tedbirli olunmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat... - Resim : 5
Eskişehir'den Bursa, Kütahya ve Bilecik için kuvvetli fırtına uyarısı
Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden yapılan uyarıya göre Bursa, Kütahya ve Bilecik illeri genelinde akşam saatlerinden itibaren lodosun etkisini göstermesi bekleniyor. Bursa’da fırtına, kuvvetli fırtına ve zaman zaman hamleli tam fırtına görülmesi tahmin edilirken, rüzgâr hızının saatte 50 kilometreden 100 kilometreye kadar ulaşması bekleniyor. Kütahya ve Bilecik’te ise fırtına ve zaman zaman hamleli kuvvetli fırtına görüleceği tahmin ediliyor. Rüzgar hızının ise 50 kilometreden 80 kilometreye kadar ulaşabileceği öngörülüyor. Kuvvetli rüzgâr ve fırtınaya ilişkin oluşması muhtemel risklere karşı uyarıda bulunan Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından; ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

Meteoroloji turuncu kod verdi, AFAD mesajla uyardı! Fırtına ve sağanak geliyor! Bu illerde yaşayanlar dikkat... - Resim : 6
Muğla kıyılarında şiddetli fırtına uyarısı
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi Muğla’nın Bodrum ilçesi ile Antalya Kaş ilçesi arasında kalan kıyı şeridinde şiddetli fırtına uyarısında bulundu.
Yapılan açıklamada, “Denizlerimizde Bodrum-Kaş arasında rüzgarın, bu akşam saatlerinden itibaren güney ve güneydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın, Pazartesi gününün ilk saatlerinde etkisini kaybedeceği beklenmektedir. Başta denizciler ve balıkçılar olmak üzere meydana gelmesi muhtemel olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir” dinildi.

Meteoroloji, yaşanabilecek olumsuzlukları ve önlemleri sıraladı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yaptığı uyarıların yanı sıra yaşanabilecek olumsuzlukları ve alınacak önlemleri de sıraladı. Meteorolojiden sel karşısında alınacak önlemler için yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

- "Selleri tahmin etmek onları tetikleyen olayların türü ve doğasına bağlıdır. Kısa süreli yoğun yağış ani sele, uzun süreli yağışın nehirlerin taşmasına neden olacağını unutmayın.
Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın. Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın. Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın. Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin. Selin kullanabileceği ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın.

- Yüksek yerlere çıkın. Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80’nin araç içinde olduğunu unutmayın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin. Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın. Ev yada işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb.. kapatın. Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın. Binalardaki yapısal hasarı kontrol edin. Karanlıktaysanız mum değil el feneri kullanın. Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini konserve dahil atın."

“Fırtınadan önce hazırlıklı olun"
- Fırtına uyarılarını radyo ve televizyondan takip edilmesi belirtilen açıklamada, "Meteoroloji’den telefonla bilgi alın. Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

- Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın. Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin” ifadelerini kullandı.