Mevlana'nın kıyafetleri baz alınarak boyu ve kilosu tahmin edildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Mevlana'nın kıyafetlerinin restorasyonuna başlanırken yapılan incelemeler sonucunda boyu ve kilosu hakkında ortalama bir çıkarım yapıldı. İşte o sonuçlar...

Divan edebiyatının önemli isimlerinden Mevlana Celaleddin Rumi’nin Konya Türbesi'nde özel sandıklarda saklanan kıyafetleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle restore edilmeye başlandı. Restorasyon çalışmasında Şems-i Tebrizi ile Mevlana’nın babası Bahaeddin Veled’e ait kıyafetlerin de onarılacağı ifade edildi.

"Mevlana Müzesi koleksiyonu çok özel bir koleksiyondur. Konya Mevlevi Dergahı'nın 1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılması üzerine bakanlar kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüş özel bir müzedir. Müzenin koleksiyonundaki 22 kıyafetten 19’unun oldukça yıpranmış olduğunu ifade eden Mevlana Müzesi Müdürü Dr. Naci Bakırcı, şu ifadeleri kullanarak açıklama yaptı;

"Bu kumaşlar şimdiye kadar çok tartışıldı"
Hazreti Mevlana’nın vefatından günümüze kadar olan süreç içerisinde zenginler, devlet adamları ve hazreti Mevlana muhipleri buraya çok kıymetli eşyalar hediye etmişler. Bunlar müze olmadan önce de dergahta çok özenle saklanmış ve korunmuşlar.

Örneğin hazreti Mevlana’ya izafe edilen bizim koleksiyonumuzda yere alan 22 tane kıyafet var. Gömlekler, cübbeler ve diğer kumaş örnekleri var. Bu kumaşlar şimdiye kadar çok tartışıldı. Selçuklu dönemi mi? Gerçekten hazreti Mevlana’ya ait mi?
Bilim insanları ve sanat tarihçileri bunun üzerinde çok durdular ve muhtelif yayınlar yapıldı. Ama bizim elimizdeki son yıllardaki araştırmalarda enteresan yayınlarla karşılaştık. 2’nci Abdülhamid Han’ın vezirlerinden birisi 1890’lı 1901’li yıllarda Konya’ya sürülüyor.