Bahçeli'den parlamenter sistemi isteyenlere Don Kişot benzetmesi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parlamenter sisteme dönüş çağrısı yapanları "Don Kişot'a benzetti. Bahçeli, "Eskiye dönülmesi imkansızdır" diye konuştu.

Bahçeli'den parlamenter sistemi isteyenlere Don Kişot benzetmesi

MHP lideri Devlet Bahçeli parlamanter sistemi savunanlar için 'Don Kİşot' benzetmesi yaptı. MHP lideri, "Bugün Türk siyasetinde siyasi Don Kişotların varlığı da oldukça düşündürücü" dedi. 

İşte Bahçeli'nin Türkgün gazetesinde yer alan söyleşisinden bir bölüm:

Parlamenter Sistem’e dönüş için muhalefet sürekli çağrıda bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tutmadığı iddiaları dillendiriliyor. Ne diyorsunuz?

Tamamen yalan ve aldatma. Tevriye sanatı; meramını gizlemek, güzel anlatımlarla asıl amacı gözden uzak tutmaktır. Bu sanatın siyasetteki kullanımında; sabır, sebat, akıl, ölçü, irade ve nefse hâkimiyet esastır. Kelimelerin mana zenginliğine kasti ve keyfi anlamlar yüklenmesi amaç yozlaşmasına, hitabet ucuzluğuna, gülünç durumlara yol açar. Bu vesileyle tevriyeden velveleye geçiş kısa sürede gerçekleşecek, muhatabının eğer yüzü varsa kızarmasına, eğer kalbi varsa burukluk yaşamasına neden olacaktır.

 "Eskiye dönülmesi imkânsızdır"

Bir siyaset insanı, velveleye teslim olmuşsa, gevezeliğe tamam demişse, sanal diklenmelerle günü kurtarmaya heves ediyorsa, iradesi insiyakla örülmüş, ifadesi izansızlıkla örtülmüştür. Don Kişot; yel değirmenlerini, koyun sürülerini dev düşman kümeleri gibi görür, mızrağı çektiği gibi saldırırdı. Bugün Türk siyasetinde siyasi Don Kişotların varlığı da oldukça düşündürücü. Atıyorlar, tutuyorlar, gafillikte sınır tanımıyorlar. Sahte benlikleri etrafında marazi bir ortam oluşturanlar için her şeyin, her gelişmenin, hatta bütün hadiselerin merkezi kendi nefisleridir. Bunlar, çıkarları kimi işaret ediyorsa düğme iliklerler. Asla ilkeleri yoktur, asla ülküleri yoktur, asla çizgileri yoktur. Parlamenter Sistem’e dönme çağrısı yapanlar da böyledir. Eskiye dönülmesi imkânsızdır. Türkiye demokratikleşme, normalleşme ve istikrara Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle ulaşacaktır.

Yeni sistem kökleşmektedir

Yeni sistem, milletimizde tutmuş ve kabul görmüştür. Aksini iddia eden izansızdır. İP’in başkanı, Parlamenter Sistem’e desteğin yüzde 63’e ulaştığını söylüyor. Ne Parlamenter Sistem’den ne de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden haberi var. Boş konuşuyor, kem konuşuyor, yalan konuşuyor. Yeni sistem kökleşmektedir. Türk devlet geleneğine en uygun sistem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir. Bu sistemle beraber güçler ayrımı netleşmiş, devlet yönetiminde ahenk ve düzen temellenmiştir. Cumhur İttifakı, ihanete ve Türkiye düşmanlarına karşı dirilen millî ruh, millî bekayı esas alan ahlakî ve siyasî bir uzlaşmadır.

Yeni sistemle ilgili bazı çalışmalardan bahsedilmişti. Size ulaşan bir değerlendirme oldu mu?

Henüz öyle bir çalışma tarafıma ulaşmadı. İnanıyorum ki, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin aksayan veya tekleyen yanları varsa bunlar düzeltilecek, yola devam edilecektir. Parlamenter sisteme dönelim diyen müflis siyaset erbabı kendine başka bir iş bulsun. Aynı yoldan geçerek farklı sonuçlar alacaklarını zannetmesinler. Konu kapanmıştır. Kapatan da Türk milletidir. Türkiye’nin geleceği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle belirlenecektir. Gelecek nesillere en büyük emanet ve hediyemiz bu sistemdir. FETÖ’nün, PKK’nın, Türk ve Türkiye düşmanlarının kökü kazınacaksa bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sunduğu tarihi imkân ve fırsatlarla olacaktır.