Mide dostu Kudretnarı

Hep merak ederdim ne olduğunu, sanırım o zamanlarda ilerleyen yıllarda Kudretnarı gibi birçok şifalı bitkiyle iç içe olacağımı ve bunu bir meslek olarak seçeceğim aklıma gelmezdi...

Tabii ki yıllar sonra öğrendim o meyvenin ne olduğunu ve faydalarını... Bilim dünyasının da oldukça ilgisini çeken ve üzerine birçok çalışma yapılan Kudretnarı özellikle mideniz ile ilgili rahatsızlıklarda imdadınıza yetişiyor...

Kudretnarının anavatanı Doğu Hindistan. Ülkemizde de genellikle Yalova ve Bursa bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmakta...

Kudretnarı geleneksel olarak evlerde en çok hazırlanan şifalı bitkilerden... Hazırlarken en çok dikkat edilmesi gereken konu ise ayıklanırken çekirdeklerin çok dikkatli bir şekilde çıkarılması, aksi takdirde zehirlenme durumları ile karşı karşıya kalabilirseniz... Çekirdeklerini iyice ayırdıktan sonra ufak parçalara ayırabilir veya robottan geçirebilirsiniz.

Zeytinyağlı Kudretnarı hazırlanışı:

1 orta boy cam kavanoz

3 adet orta boy kudretnarı

Zeytinyağı

Öncelikle kudretnarlarını iyice yıkayın ve kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayıp güneş gören bir yerde 2-3 saat bekletip iyice neminin kaybolmasını bekleyin.

Sonrasında kudretnarının içerisini açıp kırmızı kabuklu çekirdekleri dikkatlice ayırın. Kudretnarlarını ufak parçalara ayırın, arzu ederseniz rondodan da geçirebilirsiniz.

Kudretnarlarınızı cam kavanoza alıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar saf zeytinyağı ilave edip kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde 30 gün boyunca her gün kavanozunuzu çalkalamak kaydı ile bekletiniz.

Tercihen sabah akşam öğünlerden 30 dakika önce 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.

Ballı Kudretnarı Macunu

1 kg çiçek balı

100 gr zeytinyağında bekletilmiş yağı süzülmüş kudretnarı

20 gr dövülmüş damla sakızı

50 gr sığla yağı

5 gr meyan kökü tozu

Büyük bir cam kavanozun içerinde tüm malzemelerı tahta kaşık ile karıştırın. Oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Tercihen sabah akşam öğünlerinden 20-30 dakika önce 1 tatlı kaşığı tüketiniz.

Uzun yıllardır mide ve sindirim şikayetlerinde kullanılan Kudretnarı sadece mide rahatsızlıklarında değil birçok rahatsızlıkta da destekleyici olarak kullanılabilir.

New York Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada Kudretnarında HIV virüsünün çoğalmasını engelleyen bir protein keşfedilmiş. Çalışmalar halen devam etmekte. Belki de ilerleyen dönemlerde bu hastalık için de umut ışığı olacaktır.

Vücutta oluşan yaralarda ve yanıklarda aynı kantaron yağında olduğu gibi iyileşmeyi hızlandırmakta genelde bir arada tercih edilmekte. Meyvenin antioksidan kapasitesinin yüksek olması hücre içi hasar veren serbest radikalleri nötralize ederek koruyucu etki göstermektedir.

Kan şekerini düşürücü özelliği de gözlemlenen Kudretnarı özellikle düşük kan şekerine sahip kişilerde dikkatli bir şekilde kullanılmalı mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.

Evet bu sene Ramazan Bayramı biraz buruk geçecek... Bu bayram aile büyüklerimizin, sevdiklerimizin yanına gidemeyeceğiz... Onların ve hepimizin sağlığı için evlerimizde kalacağız. Hayatım boyunca tüm bayramlarda ailem ile birlikteydim hiçbir zaman tatil kaçamağı gözüyle bakmadım... Bu sene şansımız olmayacak ama bundan sonraki bayramlarda aileleriniz ile kucaklaşma ve bayramlaşma şansınızı kaçırmayın derim... Hepinize sağlıklı, huzurlu, mutlu bayramlar dilerim...