Millî gelenek: Kaos futbolu

Dün akşam futbol tarihimizin en kaotik maçlarından birini yaşadık. Alanyaspor'un erken gol atıp öne geçtiği maçı Fenerbahçe 1-3 kazandı. Maçın ardından ise kocaman soru işaretleri kaldı.

İlk yarı her iki takım açısından da kötüydü. 6 milyon euro verilip alınan Oosterwolde sakatlanıp oyundan çıkınca Fenerbahçe biraz daha verimli olmaya başladı. Osayi Samuel iyi oynuyordu ki 19'uncu dakikada öyle bir pozisyon yaşandı ki maçın tüm kaderini etkiledi.

Osayi Samuel bütün Türkiye’nin önünde rakibinin kaval kemiğine bastı. Hakem Mete Kalkavan elini arka cebine koyduğu kırmızı karta götürdü. Pozisyonun olduğu noktaya geliyordu ki bir anda eli yön değiştirdi ve göğsünde taşıdığı sarı kartı çıkardı.

VAR protokollerine göre hakem kararını vermeden, VAR hakemlerince uyarılamaz. Hatta sadece kararın ardından pozisyonu tekrar incelemeye davet edilir. 

Mete Kalkavan ise kırmızı kart çıkarma iradesiyle gittiği olay yerine adeta kulağına bir uyarı gelmiş gibi sarı kart vererek döndü. Tüm Türkiye şoktaydı. Futbol tarihinin yaşanan en büyük eyyamlarından biriydi bu. Üstelik Mete Kalkavan kötü maç yönetmiş olsa da eyyam işlerine giren bir hakem olmamıştı bugüne kadar. 

8 Mart hakem operasyonunda da ismi geçmese de arkadaşlarını satmadı. Yarı yolda bırakmadı. 

Maalesef herkes biliyor ki üç ay sonra TFF Başkanı ve yönetimi değişecek. Haliyle MHK ve yönetimi de değişecek. 

Bu ajandayla sahada ki hakemlerde, kararlarında adaletli olmuyor. İlk yarıda hakem sadece Osayi Samuel’in kırmızı kartını vermemezlik yapmadı. 

Fenerbahçe’nin attığı bir gol ofsayt gerekçesiyle sayılmadı ama ne ofsayt. Yine VAR hakemleri dışında kimse pozisyonda ofsayt görmedi. 

Belli ki Osayi Samuel’e kırmızı vermeyince, Fener'in golünü yiyelim diyerek dengelemeye çalıştılar.

Bu ofsayt çizgileri, oyuncunun topa vurduğu an artık şaibe altındadır. Özellikle oyuncuların bulundukları yer, photoshop tekniği ile çok basit bir şekilde değiştirilebilir. 

Hal böyleyken, yaptılar demiyorum ama Türkiye’nin neredeyse tamamının mutabık olduğu iki net pozisyonda VAR hakemlerinin farklı düşünmesi herkes için düşündürücü. 

Fenerbahçe’nin daha maç oynanırken devre arasında yapmış olduğu açıklamayı ise objektiflikten çok uzak buldum. Osayi Samuel atılsaydı maçın ikinci yarısında örneğin penaltı yaptıramayacaktı. 

Çizilmiş ofsayt çizgisine ilişkin tepki normal ama aynı açıklamada Osayi Samuel’e verilmeyen kırmızı karta hiç değinilmemesi, inanılır gibi değil!