Milyonlarca gencin gözü Kabine Toplantısı'nda! KYK borçları ne olacak?

Milyonlarca genç Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları için yeni bir düzenleme bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Anma Programı'nda yaptığı konuşmada, KYK müjdesi için ilk Kabine Toplantısını işaret etti. "Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz" diyen Erdoğan, "Faizin en büyük düşmanı biziz. Allah nasip ederse ilk kabine toplantımızdan sonra bu konuyla ilgili açıklamayı yapacağız" dedi. Gözler bugün gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'na çevrildi.

Milyonlarca gencin gözü Kabine Toplantısı'nda! KYK borçları ne olacak?

Son dakika haberi... 5 milyon gencin gözü bugün yapılacak olan Kabine Toplantısı'nda. "Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz" diyen Erdoğan, KYK borçları için hazırlanan planı açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da, KYK kredi borçları ile ilgili çalışmasını tamamladı. Cumhurbaşknaı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete sesleniş konuşması ile yeni KYK borcu düzenlemesini açıklayacak.

KYK kredi borcu düzenlemesi hazırlığı tamamlandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KYK borçları ile ilgili kapsamlı çalışmasını tamamladı, gençlerin mağduriyet yaşamaması için yapıcı bir çözüm hazırlandı. KYK kredi borçları ile ilgili Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nden kaynaklı faiz artışları detaylı bir şekilde ele alındı. 2022-2023 akademik yılı Güz dönemine yetişecek şekilde çalışma tamamlandı.

KYK kredi borcunda faiz silinmesi veya ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırma beklentisi için gözler bugün yapılacak olan kabine toplantısına çevrildi. Erdoğan'ın bu toplantıda KYK kredi düzenlemesinin detaylarını açıklaması bekleniyor.

Toplam borç 5.5 milyar

5 milyondan fazla gencin KYK borçlusu olduğu, bir kısmının da belirlenen sürece geri ödeme yapmadığı için icralık duruma geldiği belirtiliyor. Toplam borç ise 5.5 milyar lira olarak hesaplanıyor. 

Bütçede pay %13.5'e çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, eğitimin, sağlığın ve huzurlu bir toplumun ülke kalkınmasındaki kritik rolünün farkında olduklarını belirterek, "Beşeri ve fiziki kapasitenin artırılmasına önem veriyor, bu yöndeki iyileştirmelere aralıksız devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Nebati, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, 2002'de eğitimin toplam bütçe içindeki payının yüzde 9.4 iken bugün bu oranı yüzde 13.5'e çıkarttıklarını bildirdi. KYK vasıtasıyla 2002'de lisans öğrencilerine 45 lira, yüksek lisansa 90 lira, doktora öğrencilerine 135 liralık aylık kredi verildiğini anımsatan Nebati, "2022'de lisans öğrencilerine 850 lira, yüksek lisans öğrencilerine 1700 lira ve doktora öğrencilerine 2 bin 550 lira burs veriyoruz. Yurt yatak kapasitesi de 4 kattan fazla bir artışla 182 binlerden, 747 bine çıkardık" bilgisini verdi.