Borcu olanlar dikkat… Geri sayım başladı

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren borç yapılandırma başvurularında sona gelindi. Devlet ile KYK, SGK, MTV vergi borç yapılandırma başvurusunun nasıl yapılacağı merak ediliyor. Vergi borcu yapılandırmasına ilişkin bilmeniz gerekenler...

Borcu olanlar dikkat… Geri sayım başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aylar öncesinde açıkladığı SGK, KYK gibi kamu borçlarında yapılandırmaya ilişkin düzenlemede geri sayım başladı. Yeni düzenlemeden nasıl yararlanılacağı konusunda halen kafalarda soru işaretleri var. Yapılandırmada bir erteleme daha olup olmayacağını soruyor.

Yapılandırmada son tarih olan 2020’nin sonu, bir ay ertelendi ancak yapılandırmaya ilişkin detaylarda hala bilinmeyen noktalar bulunuyor. Şubat ayına sayılı günler kala 1 milyon 428 bin kişi yapılandırma için başvurdu. Yapılandırma başvurularının sona ereceği tarihe sayılı gün kala yapılandırmadan kimlerin, nasıl yararlanacağı araştırılıyor. Yapılandırma kapsamında 2020’nin ağustos ayı da dahil öncesine ait tüm sosyal güvenlik borçları ödenebiliyor. İşte detaylar…

Yapılandırma kapsamında borcunuzu ister peşin, ister taksitle ödeme imkanınız var. Peşin ödemeyi tercih ederseniz borcunuzun gecikme cezası ve gecikme zammı Yurt İçi Üretim Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 90’ı silinecek. Borcunuzu, bir seferde değil de iki taksit halinde ödemek isterseniz ve ilk taksiti de mart başında öderseniz bu sefer gecikme zammı ve cezasının yüzde 50’si silinecek. Yapılandırma kapsamında borcunuzu 6-9-12-18 ay taksitler halinde de ödeyebileceksiniz. Taksitler ise 2 ayda bir ödenecek ve en fazla 18 ay taksitlendirme yapılacak.

18 aylık taksitlendirmek isterseniz borcunuzu 36 ayda ödeyeceksiniz. Borcunuzu taksitlendirmek istediğinizde taksit sayısına göre katsayı uygulanacak ki, katsayılar yasada belirtilmiş durumda.

 Borcunu 6 eşit taksitte ödemeyi tercih edenlere 1.045, 9 eşit taksitte ödemeyi tercih edenlere 1.083, 12 eşit taksitte ödemeyi tercih edenlere 1.105, 18 taksitte ödemeyi tercih edenlere 1.15 katsayılar uygulanacak. Geçmiş prim borcunuz için yapılandırmaya başvurdunuz, prim borcunuz üzerine Yİ-ÜFE uygulaması üzerinden gecikme zammı uygulandı ve toplam borcunuz 20 bin lira olarak çıktı. Bunu da 12 taksitle ödemek istediniz.

Borcunuza uygulanacak 1.105’lik katsayı ile toplam borcunuzu çarpacaksınız, ödeyeceğiniz toplam tutar 22 bin 100 lira olacak ve bunu da iki ayda bir 1.841 lira olarak ödeyeceksiniz ve 24 ay boyunca ödeyeceksiniz.

Bağ-Kur’lular ne yapacak?

Yapılandırma kapsamında Bağ-Kur’lular prim borçlarını yapılandırabilecekleri gibi geçmişte hizmet süreleri durdurulanlar, bu sürelerini canlandırabilecek. Hizmet süreleri durdurulan Bağ-Kur’lular, yapılandırmaya başvurduklarında durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarlarını hesaplattırıp, 1 Mart tarihine kadar borçlarını ödemeleri halinde bu süreler sigortalılık süresinden sayılacak ve emeklilikte hesaba katılacak.

31 Ekim 2020 tarihi itibariyle prim borcu olan Bağ-Kur’lular borçlarını ödemez ya da yapılandırmazlarsa sigortalılıkları durdurulacak. Hiç prim ödemeyenler ise sigortalı oldukları tarih itibariyle sigortalılıkları durdurulacak. Bu şekilde durdurulan süreler sigortalılık sürelerinden sayılmayacak.

Yapılandırmadan, genel sağlık sigortasına borcu olanlar da yararlanabiliyor. 2020’nin ağustos ayı itibariyle genel sağlık sigortası borcu olanlar 30 Nisan 2021 tarihine kadar prim borcunun tamamını ödemeleri halinde bu borca ilişkin ceza ve zam silinecek, sadece ana borç ödenecek. Borçlar peşin ödenebileceği gibi taksitle de ödenebilecek. Genel sağlık sigortası borcu için başvuru yapılmasına gerek yok, geçmiş borçlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından otomatik olarak yapılandırılıyor.

Bugüne kadar gelir testi yaptırmamış olanlar 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırabilecek. Testin sonucuna göre geçmiş primlerini ya devlet karşılayacak ya da primlerini kendileri ödeyecek.