Milyonları ilgilendiriyor! Prim ve yaş hesabı yapanlar dikkat! SGK harekete geçti

Herkesin gözü emeklilik haberlerinde olduğu şu dönemde değişikliğe gidildi. SSK ve Bağ-Kur’un arasındaki prim farkının giderileceği duyuruldu. Milyonların merak ettiği o detaylar nelerdir? İşte ayrıntılar...

Milyonları ilgilendiriyor! Prim ve yaş hesabı yapanlar dikkat! SGK harekete geçti

Sosyal Güvenlik Kurumu düğmeye bastı vatandaşlar merakla bekliyordu. Emeklilik şartlarına standartlar yolda. Duyurulan kararda hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme olacak hem de SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkmış olacağı belirtildi. Üç ayrı dönemde ele alınacak prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişiklik gösterecek.

2008 senesinde Türkiye’de yapılan reformla bütün sosyal güvenlik kurumları bir arada toplanmıştı. Bu sayede farklı sandıklar altında yürütülen çalışmalar Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) adı altında birleştirildi. Yapılan birleşme tam anlamıyla normlarda anlaşamadı bütün bu kurumlarda mekli maaşı bağlama sistemleri farklı olarak uygulanmaya devam etmekte. Bununla beraber emekli maaşları hesaplamaya alındığında farklı hesaplama işlemleri uygulanıyor.

Geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Esnafın bazı sorunları mevzuatla ilgili sorunlar. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir" dedi.

Değişim nasıl olacak?

Prim eşitleme işlemleri işe giriş tarihine göre de değişecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınacak.

Birinci dönem 8 Eylül 1999 öncesi:

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş bir SSK'lı için prim gün şartı 5.000 bin ile 5.975 gün arasında değişiyor.

Burada Bağ-Kur'lu için ise kadınlarda 7.200 gün erkeklerde 9.000 gün olarak uygulanıyor. Bir eşitleme söz konusu olduğunda Bağ-Kur'lular için de 5.000 ile 5.975 gün arasında bir prim şartı getirilmesi söz konusu olacak. 

İkinci dönem 1999-2008 arası:

 Bu dönemde ise SSK'lılarda prim gün şartı kadın erkek ayrımı olmadan 7.000 güne çıkartıldı.

Bağ-Kur'da ise erkeklerde 9.000 gün kadınlarda ise 7.200 gün olarak uygulanmaya devam ediyor.

Bir eşitlenme söz konusu olduğunda ise Bağ-Kurlular için de kadın erkek ayrımı olmadan prim gün sayısı 7.000 güne indirilecek.

 Üçüncü dönem 2008 sonrası:

Bu dönemde ise SSK'lar için prim gün sayısı kadın erkek ayrımı olmadan 7.200 güne çıkartıldı.

 Bağ-Kur'da ise yine kadınlar 7.200 erkekler ise 9.000 gün şartıyla emekli olmaya devam ediyor. Bir eşitleme gündeme geldiğinde prim gün sayısı 7.200 gün olarak işleme alınacak.

3.5 yıl kuralına ne olacak?

 Prim koşulu eşit olduğu takdirde son 3.5 yıl kuralının da kalkması gündeme gelebilecek. Mevcut durumda sigortalılar farklı kurumlarda çalışmışlar ise son 7 yıllık sigortalılık süresinde hangi kurum fazla ise emeklilik o kurumun şartlarından yapılıyor.