Son dakika! Mısır'a 'yetki alanı' tepkisi! Diyalog süreci başlamalı

Türk diplomatik kaynaklar, Mısır'ın Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanı açıklamasını değerlendirdi. Mısır ve Libya'nın müzakere süreci başlatması gerektiğine vurgu yapan diplomatik kaynaklar, Libya’nın kıta sahanlığı haklarının ihlal edildiğini ifade etti.

Son dakika! Mısır'a 'yetki alanı' tepkisi! Diyalog süreci başlamalı

Doğu Akdeniz'de Mısır, batı sınırlarına ilişkin yeni bir deniz yetki alanı açıklaması yapmış, Libya ise bu açıklamaya tepki göstermişti. Türkiye'deki diplomatik kaynaklar, konuya ilişkin açıklama yaparak, iki ülkeyi diyaloğa ve müzakereye çağırdı.

Diplomatik kaynaklar, Mısır'ın 11 Aralık 2022'de 9 coğrafi koordinatla tek taraflı olarak belirlediği Libya'yla deniz yan sınırının Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığına girmediğini ifade etti.

"Libya'nın kıta sahanlığı ihlal ediliyor"

Kaynaklar, söz konusu deniz yan sınırının hangi sınırlandırma metoduyla belirlendiğinin, özel/ilgili coğrafi koşulların dikkate alınıp alınmadığının ve hakkaniyet ilkesine tümüyle riayet edilip edilmediğinin belli olmadığını vurguladı.

Söz konusu deniz yan sınırı çizgisinin iki ülke ana karaları arasındaki ortay hattın batısında çizildiği için Libya'nın kıta sahanlığı haklarını ihlal ettiğini dile getiren kaynaklar, Libya tarafının Mısır'ın yayımladığı bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile haklarının ihlal edildiği yönünde 16 Aralık 2022'te bir açıklamada bulunduğunu anımsattı.

"Diyalog ve müzakere süreci başlatılmalı"

Kaynaklar, açıklamaya konu olan sınır çizgisinin Libya ile Mısır arasında ikili bir müzakere neticesinde belirlenmediğine vurgu yaparak "Türkiye'nin iki ülkenin sınırlarının uluslararası hukuka uygun olarak tespiti için Libya ve Mısır'ın bir an evvel diyalog ve müzakere başlatmasını ve bu bağlamda karşılıklı mutabakat temelinde Birleşmiş Milletler Şartı'nın 33. maddesinde kayıtlı, Uluslararası Adalet Divanı dahil, barışçı yöntemlere başvurulmasını teşvik ettiklerini dile getirmiştir." ifadelerini kullandı.